Bivši komandant OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu 14. januara

Zgrada u kojoj se nalazi Specijalni sud za Kosovo u Hagu

Bivši komadant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Rustem Mustafa - Remi, među prvima će u ponedeljak 14. januara biti ispitan pred Specijalizovanim tužilaštvom Kosova za ratne zločine u Hagu.

On je u nedelju, zajedno sa Samijem Ljuštakuom, još jednim bivšim pripadnikom OVK-a, odleteo iz Prištine za Hag.

Pre polaska za Hag, Mustafa je novinarima na prištinskom aerodromu rekao da je u Hag pozvan na intervju u svojstvu “osumnjičenog svedoka”, ne pojašnjavajući više. Na pitanje novinara da li u Holandiju odlazi kao osumnjičeni ili kao svedok, on je ponovio da odlazi ‘osumnjičeni svedok’.

Iako je ranije bilo najavljeno da će i Mustafa i Ljuštaku biti ispitani 14. januara, advokat Samija Ljuštakua Arianit Koci, saopštio je da je Ljuštakuovo ispitivanje pomereno za 16. januar, budući da obojica imaju istog zastupnika.

Uoči polaska dvojicu bivših komandanata OVK posetio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je fotografije sa njima objavio i na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

"Da je naša oslobodilačka borba bila čista i sveta, dokazaće se snažno uvek i bilo gde. Zajedno ćemo izaći čista lica i pred ovim izazovom", napisao je Haradinaj na popularnoj društvenoj mreži.

Prethodno je advokat Arianit Koci potvdio da su dobili poziv na intervju, da će se dobrovoljno javiti i da su spremni da razjasne sve okolnosti koje Kancelarija specijalizovanog tužioca istražuje.

Od 22. do 24. januara biće intervjuisan i Nazif Mehmeti, bivši visoki zvaničnik OVK-a. Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Remzi Šalja koga je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu pozvalo na razgovor 17. januara odbio je da se odazove pozivu, i nalazi se u bekstvu.

Pored njih, na intervju je pozvana i bivša pripadnica OVK-a Raimonda Reci koja živi u Americi, potvrdila je sama Reci na Fejsbuku.

U Prištini su u prostorijama misije EU za vladavinu prava, EULEX, u decembru ispitani i Sokolj Dobruna, bivši predsednik suda OVK-a, kao i Safet Sulja, bivši pripadnik OVK-a. EULEX inače Specijalnom sudu u Hagu pruža logističku i operativnu podršku.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako će suditi Specijalni sud Kosova?

U Specijalizovanom tužilaštvu ne pružaju informacije o istrazi, ali dodaju da su svesni da pojedinci ili njihovi advokati daju izjave medijima u kojima kažu da su pozvani na razgovore u Hagu.

Kosovska Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu rade na istrazi zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela u vezi navoda iz Izveštaja Saveta Evrope 2011. godine. U tom izveštaju se dodaje da su zločine navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova u periodu od 1998. do 2000. godine.

Ova institucija, formirana nakon što je Skupština Kosova usvojila potrebno zakonodavstvo, postala je potpuno funkcionalna jula 2017. kada je usvojen Pravilnik o postupku i dokazima za vođenje krivičnog postupka.

Rukovodioci kosovskih institucija pozvali su sve one koji su dobili poziv na intervju da se odazovu, kako bi tako doprineli dokazivanju "čiste borbe OVK-a".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u petak da Vlada Kosova nije obaveštena od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu o predstojećim ispitivanjima, te dodao da Vlada nema nikakvu ulogu u tome.

„Međutim, imamo zakonsko ovlašćenje da podržimo i pravno i finansijski i porodice u odbrani, što do sada niko nije tražio, ali ubuduće to možemo da uradimo ako se traži“, dodao je.

Na Kosovu su iz nezadovoljstva zbog formiranja ovog suda održani i protesti veterana OVK, a peticija sa više od 15 hiljada potpisa naterala je pojedine poslanike da pokušaju ukidanje suda u Skupštini Kosova, što je međutim, nakon žustre reakcije međunarodne zajednice, prošlo neuspešno.

Veterani i pojedini poslanici smatraju da ovaj sud treba da sudi svima za počinjene zločine na Kosovu, a ne samo, kako su rekli, jednoj etničkoj zajednici.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest veterana OVK u Prištini zbog Specijalnog suda