Kim prvi put zvanično pomenuo dijalog sa SAD

Kim Džong Un je govorio o perspektivi odnosa na poluostrvu i o dijalogu sa SAD, ilustrativna fotografija

Severnokorejski vodja Kim Džong Un prvi put je javno pomenuo dijalog sa SAD, prenela je danas zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Kim Džong Un predstavio je izveštaj zvaničnicima jedine partije o situaciji na Korejskom poluostrvu uključujući "perspektivu dijaloga izmedju SAD i DNRK", skraćenice za zvanični naziv severne Koreje.

Korejska agencija je navela da je Kim to rekao neposredno pošto je predsednik SAD juče najavio pred novinarima da će njegov istorijski susret s Kimom biti održan u maju ili početkom juna.

Ovo je prvi put da je zvanična severnokorejska agencija pomenula samit sa SAD, mada nije eksplicitno navedeno ime Donalda Trampa.

Pjongjang još nije zvanično potvrdio da će se u razgovorima sa SAD govoriti o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, kako je rekao izaslanik Južne Koreje koji je i najavio da je Kim spreman za samit sa Trampom.

Kim Džong Un je takodje u svom izveštaju pomenuo predstojeći samit sa svojim južnokorejsikim kolegom Mun Džae-inom koji je predvidjen za 27. april, prenos KCNA.

Severnokorejski vodja je dao dubinsku analizu i procenu trenutnog razvoja odnosa sever-jug, navela je korejska agencija.

Posle više meseci pretnji ratom izmedju Vašingtona i Pjongjanga oko severnokorejskog nuklearnog programa pripreme su u toku za vrlo očekivan samit SAD i Severne Koreje.

List Vol strit džurnal izvestio je u nedelju da je Severna Koreja direktno potvrdila SAD-u da je spremna da razgovara o denuklearizaciji.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao juče da misli da će biti pokazano veliko uzajamno poštovanje i da se nada da će biti postignut sporazum o denuklearizaciji.

"Nadamo se da će novi odnosi biti mnogo različiti od toga kakvi su bili tokom mnogo, mnogo godina", rekao je Tramp.