Dostupni linkovi

Pyongyang još bez odgovora o susretu sa Trumpom


Donald Trump i Kim Jong-un
Donald Trump i Kim Jong-un

Južna Koreja je saopćila da još nije dobila odgovor iz Pyongyanga o susretu sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prošli petak šef Bijele kuće je iznenadio svijet izjavom da je voljan osobno se sastati sa Kimom nakon što su mu dužnosnici Seula rekli da je Kim spreman odustati od nuklearnog oružja.

Pojedinosti o mogućim razgovorima i dalje su nejasne, bez dogovora o mjestu sastanka ili planu.

Analitičari su skeptični o tome što se može postići kroz razgovore s obzirom na složenost pitanja o denuklearizacija cijelog poluotoka.

"Nismo vidjeli niti smo dobili službenu reakciju sjevernokorejskog režima u vezi sa samitom Sjeverne Koreje i SAD-a", izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje.

Južnokorejski dužnosnici koji su razgovarali s Trumpom sada su na putu za Kinu i Japan kako bi izvijestili tamošnje čelnike o predstojećim razgovorima.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Chung Eui-yong trebao bi se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. U međuvremenu, šef obavještajne agencije Suh Hoon odlazi u Tokio kako bi razgovarao s premijerom Shinzom Abeom.

Iznenađujuće prijedlog za summit dolazi nakon više od godinu dana žestoke retorike između Sjeverne Koreje i SAD-a i globalne zabrinutosti da bi neprijateljstva mogla eskalirati u vojne sukobe.

Sjeverna Koreja provela je nekoliko nuklearnih testova tokom protekle godine i razvila dalekometne rakete s nuklearnim bojevnim glavama koje mogu gađati američko tlo.

Do sada se ni jedan američki predsjednik SAD-a nije susreo sa nekim sjevernokorejskim čelnikom.

Ipak, promatrači su podijeljeni oko toga da li će razgovori otvoriti put Pyongyangu da se odrekne svojih nuklearnih ambicija ili Sjeverna Koreja samo traži propagandnu pobjedu i prekid dugotrajnih međunarodnih sankcija.

"Njihovi kratkoročni ciljevi bit će dobiti olakšanje sankcija", ocjenjuje istraživač u Pacifičkom forumu Centra za strategijske i međunarodne studije Andray Abrahamian.

Šta u Americi misle o sastanku Trumpa i Kima?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Direktor CIA-e Mike Pompeo u nedjelju je branio odluku Donalda Trumpa da se sastane sa Kimom, rekavši kako predsjednik razumije rizike razgovora, dok njegova administracija ima oči "širom otvorene" zbog predstojećeg izazova.

Prethodno je na skupu svojih pristaša u subotu Trump rekao kako želi vjerovati da Sjeverna Koreja želi mir, ali je kazao kako bi mogao odustati od razgovora ne bude napretka oko nuklearnog razoružanja.

Prema izvještajima američkih medija predsjednik Trump je osobno donio odluku o susretu sa Kimom očito bez konzultacija s ključnim osobama u administraciji što je potvrdio državni tajnik Rex Tillerson.

Neki od najuglednijih dnevnika, poput Washington Posta još su prošli tjedan upozorili da je "sjevernokorejski gambit dosad najveća Trumpova kocka" i možda najveći politički hazard 21. stoljeća.

U uredničkom tekstu u Observeru se upozorava da će sjevernokorejski diktator ovim razgovorima osnažiti svoju poziciju u vladajućoj Komunističkoj partiji, jedinoj političkoj stranci u zemlji, te će razgovarajući sa Trumpom "na jednakopravnoj osnovi", sebe prikazati kao čovjeka koji se zalaže za napredak i demokratsku budućnost Sjeverne Koreje.

Samit će, premda bio i simboličan ,"legitimizirati status Sjeverne Koreje kao nuklearne sile s kojom se pregovara najmoćnija država svijeta".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG