Niš: Porodilja umrla od malih boginja

Treća žrtva malih boginja u Srbiji od proglašenja epidemije

Od komplikacija izazvanih malim boginjama na Infektivnoj klinici u Nišu je preminula dvadesetjednogodišnja porodilja.

Direktor Infektivne klinike, doktor Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja je lečena od boginja od 16. januara, a porodila se pre oko mesec i po dana, primljena sa kliničkom slikom morbila, komplikovanom zapaljenjem pluća.

Beba umrle porodilje van životne opasnosti: Miodrag Vrbić

"Reč je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par nedelja pre nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je u teškom opštem stanju i primila neophodnu terapiju, ali nije bila na respiratoru", rekao je Vrbić.

Vrbić ne navodi da li je žena bila vakcinisana MMR vakcinom, ali naglašava da porodilje spadaju u osetljivu kategoriju jer je kod njih izmenjen imuni sistem.

On je rekao i da je beba umrle porodilje smeštena na klinici za dečije interne bolesti, ima sve znake infekcije malih boginja, ali da nije vitalno ugrožena.

Na Infektivnoj klinici u Nišu smešteno je još osam osoba sa komplikacijama izazvanim infekcijom malih boginja, od kojih je samo jedan u teškom opštem stanju, ali van životne opasnosti.

Ovo je druga žrtva malih boginja u Nišu a treća u Srbiji u poslednja dva meseca, od kada je zvanično proglašena epidemija. Dvogodišnji dečak J. R, koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikacija izazvanih virusom malih boginja, preminuo je 2. januara na Dečjoj klinici u Nišu. Kako saznajemo, na toj klinici trenutno nema dece koja su na respiratoru usled teže kliničke slike izazvane morbilama.