Dostupni linkovi

Radovanović: Epidemija malih boginja verovatno traje do marta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da će epidemija malih boginja verovatno trajati do marta, ali da njen tok zavisi od obuhvata vakcinacije.

"Epidemija je u toku, ona će se nastaviti i verovatno će trajati još dva, tri meseca, verovatno do marta. To je teško predvideti zato što tok epidemije zavisi od obuhvata vakcinacije", kazao je Radovanović Radio-televiziji Srbije.

Kako je rekao, postoje deca kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava da se vakcinišu te da je jedini način da ona budu bezbedna - da okruženje bude imuno.

Radovanović je naveo i da će, ako sve veći broj roditelja bude vakcinisao decu, to uticati na tok epidemije, dodajući da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, kao i da nivo otpornosti u populaciji mora da bude izuzetno visok.

"Ukoliko bi se situacija izmenila onda bi eventualno bila proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja, to je onda vanredna situacija", naveo je Radovanović.

Kako je istakao, najštetnija zabluda koja je plasirana poslednjih decenija u medicini povezanost MMR vakcine i pojave autizma.

"Nemaju nikakve veze dve pojave, jedino što se vremenski podudaraju, zato što u drugoj godini ili trećoj roditelji uočavaju da sa detetom nešto nije u redu i onda to povezuju sa vakcinacijom, međutim, stručnjaci mogu da otkriju autizam mnogo pre prvog rođendana", kaže Radovanović.

Dve osobe su preminule zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

XS
SM
MD
LG