Džang Deđijang: Kina pouzdan partner Srbije

Džang Deđijang sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Beograd 17. jul 2017.

Džang Deđijang, predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa koji je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, razgovarao je u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i članovima njenog kabineta.

Pres služba Vlade Srbije saopštila je da su dvoje zvaničnika ocenili da je prijateljstvo Srbije i Kine osnova za uspešnu saradnju na projektima dve države koje su, kako je navedeno, u poslednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa.

Na sastanku je zaključeno i da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa Srbije i Kine, kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je Deđijang posetio Skupštinu Srbije u kojoj je održana posebna sednica na kojoj se obratio poslanicima koji su ga u skupštinskoj sali dočekali aplauzom. Među prisutnima je bila premijerka Brnabić i nekoliko članova Vlade Srbije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ovacije Džangu Deđijangu u parlamentu Srbije

“Kina je iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije sa kojom želimo da postižemo još bolje rezultate i produbljujemo prijateljstvo i saradnju u svim oblastima. Ovde se susreću i integrišu civilizacije Istoka i Zapada, i stvorena su važna dostignuća čovečanstva. U borbi za nezavisnost i održavanje suvereniteta, srpski narod je prevazišao brojne teškoće i napisao istoriju punu potresnih priča”, rekao je Deđijang.

Kineski zvaničnik je naveo da je obim trgovine između Kine i Srbije prošle godine iznosio 590 miliona dolara i da podaci iz prva četiri meseca tekuće ukazuju na rast. Istakao je da je Srbija veoma važna zemlja u projektu "Pojasa i puta" i da je prva u regionu potpisala memorandum o njegovoj zajedničkoj izgradnji sa Kinom.

"Inicijativa 'Pojas i put' je poreklom iz Kine, ali Kina je spremna da zajedno sa svima uključi i Srbiju, da zajedno podstiče nove rezultete u izgradnji 'Pojasa i puta'. Nadam se da će Srbija što pre postati član evropske porodice – to je država koja je prva na ovom području ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je otvoreno novo istorijsko poglavlje”, poručio je Deđijang.

Poslednjih godina sve je intenzivnija saradnja Srbije i Kine na svetskoj političkoj i ekonomskoj sceni. Prema tumačenjima domaćih stručnjaka razlog tome je njena pozicija na savremenom Putu svile, kako je nazvan planirani prodor Kine na evropsko tržište - morskim putem do kupljene luke u Solunu, pa preko Grčke, Srbije do Budimpešte i dalje prema centralnoj Evropi.

Početkom juna Vlada Srbije osnovala je i državni Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom kojim rukovodi bivši predsednik Tomislav Nikolić – zagovarač bližih odnosa sa tim državama.