Kancelarija za Kosovo: Jahjaga nije došla na Merdare, a neko se o njoj raspitivao

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je danas saopštila da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga ni juče ni danas nije pokušala da uđe u centralnu Srbiju i da se "nije pojavila" na prelazu Merdare, prenosi agencija Beta.

"Atifete Jahjaga se nije pojavila na administrativnom prelazu Merdare, ali se sa teritorije AP KiM juče pojavila neidentifikovana muška osoba u civilnom odelu, opremljena sredstvima veze, koja se kod pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije raspitivala o detaljima posete", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da su policajci na tom prelazu, sledeći bezbednosne procedure, odmah obavestili pretpostavljene o ovom, kako je navedeno, "pokušaju narušavanja bezbednosti Jahjage".

Vladina Kancelarija za Kosovo je podsetila da su vlasti u Prištini proteklih nekoliko meseci u više navrata, suprotno Sporazumu o posetama zvaničnika i bez ikakvog osnova, "onemogućile boravak građanima i zvaničnicima Srbije na Kosovu".

"Bez obzira na ta jednostrana kršenja aranžmana dogovorenog u Briselu, Beograd će nastaviti da dosledno sprovodi Sporazum o posetama zvaničnika i sve ostale sporazume", piše u saopštenju.

Bivša predsednica Kosova je izjavila da su srpske vlasti, uz "apsurdno obrazloženje", sprečile njen dolazak u Beograd i učešće na festivalu "Mirdita, dobar dan".

Atifete Jahjaga je na svom fejsbuk nalogu napisala da su pripreme za njenu posetu Beogradu bile obavljene shodno Sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

"Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno Sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspele da se pridržavaju Sporazuma, gazeći ga s ciljem da onemoguće moju posetu", napisala je Jahjaga.

Agencija Beta je iz diplomatskih izvora u Prištini saznala je da je bivša predsednica Kosova odbila da otputuje u Beograd pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Jahjaga je trebalo da u četvrtak doputuje u Beograd da bi danas na festivalu "Mirdita, dobar dan" i učestvovala u predstavljanju knjige "Želim da me čuju Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu".

Tokom svog mandata, Jahjaga je pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svesti društva o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata.