Ljajić: Tužba BiH za genocid zamrzava odnose Srbije i BiH

Rasim Ljajić

Ako BiH podnese zahtev za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, politički odnosi sa tom zemljom će na neko vrieme biti zamrznuti a ekonomski verovatno na minimalnom nivou, rekao je u srijedu potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima na konferenciji o rezultatima CEFTA sporazuma rekao da treba prvo sačekati da se vidi da li će Bosna i Hercegovina podneti zahtev za reviziju, s obzirom na visoke kriterijume Međunarodnog suda na osnovu kojih se utvrđuje da li je počinjen genocid.

"Preduslov za novu tužbu je da se utvrde nove činjenice. U proteklih 10 godina Srbija je transparentno sarađivala sa Međunarodnim sudom i isporučila (Hagu) sve optužene za zločin", rekao je Ljajić i dodao da će bez obzira na težinu zočina biti razmotrene sve opcije.

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegovoć najavio je sinoć da će Bosna i Hercegovina predati zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid, ako u narednih desetak dana bude procenjeno da postoje dodatne činjenice koje bi mogle biti osnov za obnavljanje tužbe.

"Revizije će biti. U narednih deset dana sazvaću sve stručnjake, akademsku zajednicu, politički aktivne ljude koji su me već kontaktirali kako bi razgovarali o elementima za reviziju tužbe", rekao je Izetbegović novinarima posle sednice Predsedništva SDA.