Dostupni linkovi

Izetbegović: Softić ima obavezu da završi proces pred Međunarodnim sudom pravde


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, govoreći o medijskim spekulacijama o reviziji tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid pred Haškim tribunalom, izjavio je kako su tu bitna dva elementa.

Prvi je, prema njegovim riječima, da li Bosna I Hercegovina ima čovjeka koji može predati zahtjev za reviziju i zastupati je pred Tribunalom.

"Mislim da imamo. To je gospodin Sakib Softić, agent koji je akreditiran 2002. godine i koji je vodio prvi proces. Neki se ne slažu sa time, ali o tome neće odlučivati bosanskohercegovačke vlasti. Radi se o procesu koji treba da bude završen pred Haškim tribunalom i o tome će da odluči sam Tribunal”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se ne radi ni o kakvoj novoj tužbi, već da se radi o završetku procesa, odnosno eventualnoj reviziji.

“Gospodin Sakib Softić ima tu obavezu da završi proces. Druga stvar je da li ima novih elemenata. Mi smo dužni u roku od deset godina da ponudimo svjež, nov argument koji ne smije biti stariji od šest mjeseci. Mislim da gospodin Softić ima i tu rješenje, dakle da može ići u ovo što je meritum. Dakle, po meni se ova stvar bespotrebno politizira. Ja ću do kraja stajati uz svoj narod uz to da se ne može trgovati, niti praviti kompomisi na tako bolnim stvarima kakav je genocid. Ne možemo mi skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili neke privremene političke ustupke I kompromise”, zaključio je Izetbegović.

26. februara 2007. godine, Međunarodni sud pravde je presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid kojeg su snage Republike Srpske počinile u Srebrenici.

U svojoj presudi, Sud je našao da je Srbija, ipak, prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da ga spriječi, a potom nije kaznila niti predala učinioce Haškom tribunalu.

Revizija postupka moguća je jedino u slučaju ako se otkrije neka nova činjenica koja bi mogla biti odlučujuća za ishod postupka, a nije bila poznata prilikom izricanja presude Sudu i strani koja reviziju traži.

Prema Statutu Međunarodnog suda pravde, zahtjev za reviziju može se podnijeti najkasnije u roku od šest mjeseci po saznanju za opisanu činjenicu, ali se, nakon isteka roka od deset godina od dana donošenja presude, zahtjev više nikada ne može podnijeti.

XS
SM
MD
LG