Čović: Referendum u RS-u će se održati, ali se ništa novo neće desiti

Dragan Čović

Moramo što pre rasterati to crnilo koje se nadvilo nad Bosnom i Hercegovinom, izjavio član Predsedništva Dragan Čović.

“Bojim se da smo potcenili ono što radimo zadnjih četiri-pet meseci. "Uveren sam da sve ono što se radilo nekoliko dana, videli ste koliko je trebalo vremena da se usaglase sve članice, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i različitim pogledima. Ono što sam ja izjavljivao u proteklo vreme u potpunosti koorespondira sa izjavom PIC-a, s jedne strane neupitnost Ustavnog suda čije se odluke provode, a s druge strane da treba poštovati Ustav i Aneks 4 i vrlo jasne ustavne nadležnosti", kazao je Čović.

Čović, koji se nalazi na regionalnoj turneji u okviru koje je posetio Crnu Goru, Albaniju i danas Makedoniju, kazao je za Kliks da referendum kao formu niko ne može osporavati ako je u duhu nadležnosti i ustavnih podela kakve su u BiH, a kao najdemokratskiju formu traženja mišljenja o nekom pitanju.

Čović je kazao da je pratio komentare i ostalih kolega te da se iz izjave PIC-a uzima samo ono što nam odgovara, a ono što nam ne odgovara gledamo drugačije.

On smatra da će se referendum održati, ali se neće ništa novo desiti nakon 25. septembra.

Po njegovom mišljenju unutrašnja unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine ne trebaju rešavati van njenih granica.

Seriju poseta državama u regiji Čović završava sutra u Beogradu razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je ova regionalna turneja dogovarana još pre mesec dana Čović kaže da ona vremenski koincidira sa stavovima Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH, zaoštravanjem situacije oko referenduma u Republici Srpskoj, ali i napetim odnosima između Srbije i Hrvatske, gde se takođe uskoro održavaju izbori.

"Ja ću svakako u jednom prijateljskom tonu razgovarati s premijerom Vučićem i mislim da je to način kako trebamo rešavati probleme. Bez obzira na razlike koje postoje, uveren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo rešavati probleme", kaže Čović.