Đukanović najavio povlačenje

Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević

Crnogorski premijer Milo Đukanović potvrdio je u četvrtak da razmišlja o napuštanju te funkcije prije isteka četvorogodišnjeg mandata. To bi bilo drugo povlačenje Đukanovića sa premijerske funkcije.

Potvrđujući raniju izjavu da razmišlja o napuštanju premijerskog mjesta prije isteka četvorogodišnjeg mandata, premijer Milo Đukanović je rekao da želi da se posveti nekim drugim životnim poslovima, a da će u dogovoru sa svojim najbližim saradnicima procijeniti koji je najbolji trenutak da se povuče. On je dodao da iza tog njegovog stava ne postoje skrivene namjere:

"Moj budući potezi će kao i do sada biti u potpunosti sinhronizovani sa onim što su političke potrebe i politički planovi koalicije kojoj pripadam i koju sam predvodio na posljednjim izborima. Nema ničeg što je pripremljeno, a sakriveno, to hoću da vam kažem. To smatram jednim pitanjem koje će prirodno doći u nekom trenutku na dnevni red."


Odgovarajući na pitanje da li su u Demokratskoj partiji socijalista iznenađeni najavom predsjednika stranke portparol DPS-a Rajko Kovačević kaže da su u stranci svjesni da bi Đukanovićev odlazak imao odraz na političke i državne procese u Crnoj Gori:

"Uobičajeni povodi za najavljivanje odlaska sa najvećih partijskih i državnih funkcija su obično loši rezultati i zbog toga ovaj nagoviještaj povlačenja predsjednika Đukanovića sa tog aspekta može se tretirati iznenađujućim. S obzirom da na partijskom planu on je predsjednik partije koja je u konstantnoj uzlaznoj liniji povjerenja građana, u 18 od 21 opštine vršimo vlast kao i na državnom novu, a s aspekta ostvarenja strateških državnih ciljeva Crne Gore, Crna Gora je dovedena na sami prag Evropske unije i NATO-a."


Opozicione stranke su skeptične prema najavi Đukanovića o povlačenju. Opozicija smatra da bi ta najava mogla biti rezultat određenih pritisaka. Iz ugla Nove srpske demokratije, prema riječima Jovana Vučurovića, posljedice povlačenja Đukanovića bi bile sljedeće:

"Njegov odlazak u političku penziju bio bi značajno rasterećenje za građane Crne Gore koji su upravo zahvaljujući toj i takvoj politici nalaze na ivici egzistencije. Njegovo povlačenje bilo bi takođe rasterećenje i za pojedince iz međunarodne zajednice koji se iz njima znanih razloga već godinama ponašaju kao da nešto duguju Đukanoviću i maltene javno podržavaju njegovu politiku. Malo je vjerovatno da će se Đukanović odlučiti na takav korak, a ako hoće to bi bilo bolje za Crnu Goru i njene građane."


Foto: Savo Prelević
NEMA ADEKVATNE ZAMJENE?

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene vjeruje da će se Đukanović povući zbog pritisaka iz inostranstva:

"Po svemu sudeći njegov skori odlazak sa političke scene postaje činjenica i samo je izgleda datum diskutabilan. Šef režima bi naravno htio da ode što kasnije, ali očito da neki moćni činioci ne žele da čekaju onoliko koliko Đukanović najavljuje".

Promjene u smislu demokratizacije društva, vladavine prava i postojanja slobodnih institucija nisu moguće dok postoje ničim ograničeni centri moći koje personifikuje Milo Djukanović, kaže Neven Gošović potpredsjednik Socijalističke narodne partije:

"Samo povlačenjem premijera sa vlasti i iz političkog života neće se riješiti brojni problemi koji opterećuju građane Crne Gore. Ali je njegovo povlačenje onaj prvi neophodni korak ka stvaranju slobodnog i odgovornog društva lišenog ničim ograničene političke dominacije Demokratske partije socijalista."


Da li bi najavljeno povlačenje Đukanovića sa premijerskog mjesta bilo dobro za ukupne demokratske procese u Crnoj Gori pitali smo sociologa profesora Ratka Božovića, koji ne smatra da bi to bio dobar potez:

"Držim da u ovom trenutku ne vidim alternativu, ne vidim ličnost koja bi mogla u tom smislu i na tom mjestu i u toj mjeri da zamijeni Mila Đukanovića. Ja prosto tako vidim stvari. Možda ne vidim dobro. Promjene su uvijek dobre, ali situacija je u Crnoj Gori sada takva da mi se čini da to ne bi bilo najbolje rješenje za društveni interes i ono što se dešava u Crnoj Gori."


Dugogodišnji novinar i analitičar nedjeljnika "Monitor" Zoran Radulović se nada da će u narednom periodu doći do promjena koje bi onemogućile da Đukanović određuje ko će biti novi premijer:

"Bio bih jako tužan i razočaran kada bi poslije svega onoga što nam se desilo, od kada je premijer Đukanović došao na vlast i poslije svega onoga što će nam se tek desiti sljedeće godine, on i dalje bio u prilici da bira da li će ostati ili neće ostati gospodar Crne Gore. Ja se ipak nadam da će se u narednih godinu ili dvije nešto promijeniti i da to ko će biti premijer Crne Gore neće biti stvar ličnog izbora gospodina Mila Đukanovića."