Dostupni linkovi

Denis Zvizdić napustio Stranku demokratske akcije 


Ostavka je neopoziva, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare
Ostavka je neopoziva, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić podnio je u petak 2. jula ostavku i napustio ovu stranku.

Ostavka je neopoziva, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinare.

„Ova odluka je jedina moguća imajući u vidu da u SDA nisu napravljene promjene koje bi vodile povratku uticaja i koalicionog kapaciteta stranke“, kazao je on.

Zvizdić je naveo i kako je u nekoliko navrata "apelovao da presonalni interesi moraju biti podređeni opžem interesu", ali da imenovanje novih imenovanja ne daje nadu u promjene.

"Previše je deklarativnih objava, a premalo konkretnih pomaka", istakao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da postoje tri opcije nakon ovakvog poteza - osnivanje neke nove stranke, davanje podrške nekoj postojećoj stranci i status samostalnog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojoj trenutno obavlja dužnost člana Kolegija Doma.

Izetbegović: Zvizdić ima pravo na viđenje stanja u stranci i životne oduke


„Denis Zvizdić ima pravo na svoje viđenje stanja u stranci i životne oduke i želim mu dobro zdravlje u životu“, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Sadik Ahmetović koji je bio član SDA od 1990. do 2017. kada je isključen iz stranke ovako komentariše Zvizdićev odlazak:

"Koliko god to u javnosti zvučalo paradoksalno, mislim da će SDA nakon izlaska Denisa Zvizdića biti stabilnija. Sa druge strane, kakve će rezultate postići na sledećim izborima, to isključivo zavisi samo od njih".

Kukić: Odlazak Zvizdića očekivan

Profesor Mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je odlazak Denisa Zvizdića iz SDA očekivan, te da će to uticati na rad stranke u narednom periodu.

„To je nešto što se događa u zadnjih godinu dana u stranci, ali ovaj put brod je napustio najveći kapitalac do sada, onaj koji je bio, koliko-toliko, dio normalne unutarnje i vanjske politike SDA u BiH. Sve je to pokazatelj urušavanja Stranke demokratske akcije.

Ne treba isključiti mogućnost da njegovim odlaskom budemo svjedočili novoj političkoj partiji, a ukoliko se priključi 'Narodu i pravdi', SDA će izgubiti političko tijelo temeljem kojeg će sebi pripisivati eksluzivitet bh. Bošnjaka. Mislim da je to definitivno njezin odlazak u historiju i da će glavne zasluge za to imati bračni par Izetbegović“, izjavio je Kukić za RSE.

Neslaganje između Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA traje još od kraja 2020. godine, kada je ta politička opcija izgubila glasove u nekoliko opština u Bosni i Hercegovini, na lokalnim izborima 2020. godine.

Zvizdić je na konferenciji za novinare tada izjavio kako je njegov ostanak u stranci uslovljen ostavkama pojedinaca, zbog kojih je SDA doživjela poraz na izborima.


Ko je sve napustio SDA?


Aljoša Čampara, Elmedin Konaković, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, samo su neki od kadrova koji su napustili SDA ili su isključeni iz stranke.

Kao razloge izlaska iz te političke partije su navodili nezadovoljstvo radom stranke i njenim rukovođenjem.

Elmedin Konaković je bio od 2004. godine član Stranke demokratske akcije (SDA). Obnašao je funkciju vijećnika u Opštini Centar Sarajevo, poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, a u martu 2015. godine je imenovan za predsjednika Vlade Kantona Sarajevo. Početkom 2018. godine podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, a potom i izašao iz SDA. U istom mjesecu osnovao je stranku "Narod i pravda".

Aljoša Čampara obnaša dužnost ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Bio je član Predsjedništva SDA, a u februaru ove godine je napustio stranku i prešao u stranku Narod i Pravda.

Senad Šepić je bio član SDA od 1995. godine. Iz stranke je isključen u aprilu 2017. Nakon toga je učestvovao u osnivanju nove političke stranke – Nezavisni blok, čiji je predsjednik.

Sadik Ahmetović je bio član Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. U maju 2017. godine isključen je iz SDA i sada nije član nijedne stranke.

Denis Zvizdić je poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Uoči poslaničkog mandata je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Zbog zastoja u formiranju vlasti na državnom nivou, bio je na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do decembra 2019.

Zvizdić je obnašao i funkciju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na opštim izborima osvojio mjesto u Kantonalnoj skupštini i delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na izborima 2010. godine je izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH u kojem je do 2012. vršio funkciju predsjedavajućeg.

Bio je član SDA od 1991. godine. Godine 2013. je izabran za člana Glavnog odbora SDA, a za potpredsjednika 2015. godine.

U nekoliko navrata nakon lokalnih izbora u BiH najavljivao je mogućnost napuštanja stranke ukoliko ne dođe do suštinskih promjena.

XS
SM
MD
LG