Dostupni linkovi

Kuda vodi raskol u SDA?


Upitna parlamentarna većina na državnom nivou: Bakir Izetbegović na Kongresu SDA

Četiri parlamentaraca iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH - Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović najavili su da neće dalje učestvovati u radu Kluba SDA. Poručuju da su nezadovoljni radom i ponašanjem vrha stranke.

Odnosi unutar ove stranke narušeni su još od Kongresa prošle godine, a njihovo nezadovoljstvo kulminiralo je kada nisu dobili podršku za ulazak u glavni odbor SDA.

"Suština je da mi smatramo da je neophodno da se u BiH desi novi i drugačiji politički pristup, nova politika, da politička stranka kojoj ja pripadam i koja je sada najodgovornija politička stranka u BiH - promjeni svoje prioritete", objasnio je Senad Šepić.

Nisu poznati njihovi naredni potezi, ali izvjesno je da, ako se ne vrate, Klub SDA će biti prepolovljen u Parlamentarnoj skupštini BiH, a moguće da će biti upitna i parlamentarna većina na državnom nivou.

Da li će ova četiri poslanika formirati novi Klub u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ili izaći iz stranke još nije poznato.

Neophodno da se u BiH desi novi i drugačiji politički pristup: Senad Šepić
Neophodno da se u BiH desi novi i drugačiji politički pristup: Senad Šepić


"Kako će to dalje izgledati i u kojoj formi, javnost će biti obavještena kada za to dođe vrijeme", poručio je Šepić.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je ipak optimističan. Smatra da ima dovoljno prostora za razgovor.

"Mi smo na zadnjem kolegiju formirali jednu radnu grupu, koja bi trebala da obavi razgovore sa četvoricom poslanika. Pokušat ćemo naći rješenje da sačuvamo ovaj broj poslanika u Predstavničkom domu PSBiH", naveo je Softić.

Za Senada Šepića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović u ranijim medijskim istupima rekao je da pravi probleme u stranci iz ličnih razloga. Šepić je želio biti ministar na državnom nivou, čak je znao i koje ministarstvo želi, ali stranka mu to nije omogućila. Izetbegović je rekao da je Šepić, kao mladi čovjek, puno stekao u Sarajevu zahvaljujući SDA.

"Pozicije koje su zauzete na prošlom Kongresu su se pokazale vrlo profitabilnim za neke ljude. Riječ je o osobama koje su bliske predsjedniku stranke i to je, naravno, generiralo dodatno nezadovoljstvo unutar frakcije koja je, uvjetno rečeno, bila sljedbenik onoga što je u nasljeđe stranci ostavio gospodin Tihić", objasnio je novinar i analitičar Ranko Mavrak.

Ovaj posljednji događaj nije jedini unutrašnji izazov sa kojim se mora suočiti stranka.

"Nije u pitanju samo ovo što se zbiva u Parlamentu, u pitanju je i činjenica da je stranka doživjela razmjerni poraz na proteklim izborima. Mislim da je gubitak Srebrenice simbol tog poraza. Sa tim se u SDA tek moraju suočiti, a mislim da to rade na jedan pogrešan način, produbljujući podjele koje se tamo zbivaju", ocjenjuje Mavrak.

Ukoliko bi poslanici istupili iz stranke ili formirali novi klub, to bi izazvalo i turbulencije unutar vladajuće koalicije.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, koji je koalicioni partner SDA, poručio je državnim poslanicima koji žele napustiti tu stranku, da to ne čine.

"Ja pozivam te ljude da se unormale, da vratimo bošnjačku politiku tamo gdje ona pripada, da to bude politika kompromisa unutar bošnjačkog jedinstva, međunacionalnog jedinstva i regionalne harmonizacije i stabilizacije", poručio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Nikome se ne isplati praviti 'od gotovine veresiju'.: Zgrada državnih institucija BiH
Nikome se ne isplati praviti 'od gotovine veresiju'.: Zgrada državnih institucija BiH


Međutim, prema informacijama novinara i političkog analitičara Asima Matiljevića, cijela priča je "prenapuhana".

"Pouzdano znam da od ove četvorice, trojica o kojima se govori da će napustiti stranku – neće, nego će ostati. Nikome se ne isplati praviti 'od gotovine veresiju'. Prema mojim informacijama, samo se Šepić nalazi na izlaznim vratima i mislim da je to priča bez povratka. On će vjerovatno biti izbačen iz stranke ili će je sam napustiti. Tako da je ova priča poput poslovice: 'Tresla se gora, rodio se miš'", poručuje Metiljević.

A ukoliko se ipak odluče da sva četvorica napuste stranku, parlamentarnoj većini nedostajala bi dva glasa, a to bi, smatra Asim Metiljević, prevazišli tako što bi privoljeli poslanike drugih stranaka, na primjer A-SDA, da za njih glasaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG