Dostupni linkovi

Izaslanik UN upozorio na rat, Izrael i Hamas nastavili napade


Protesti Palestinaca zbog eskalacije nasilja u Jerusalemu, Hebron, Zapadna Obala, 11. maj 2021. godine
Protesti Palestinaca zbog eskalacije nasilja u Jerusalemu, Hebron, Zapadna Obala, 11. maj 2021. godine

Neprijateljstva između Izraela i palestinske islamističke grupe koja upravlja Gazom eskalirali su u utorak dok su obje strane gađale jedna drugu u vazdušnim napadima, što je probudilo sjećanja na njihov posljednji veći sukob 2014. godine, javlja agencija Rojters.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Tor Wennesland kazao je u utorak uveče da nasilje između Izraela i Hamasa "vodi ka potpunom ratu".

"Zaustavite napade odmah", rekao je Tor Wennesland nakon dana u kojem su palestinske militantne skupine ispalile više od 600 raketa prema Izraelu, koji su odgovorili stotinama vazdušnih udara.

"Eskaliramo prema ratu punih razmjera. Čelnici svih strana moraju preuzeti odgovornost i smiriti situaciju", rekao je Wennesland, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Stambeni blok od 13 spratova u Gazi srušio se nakon jednog od nekoliko desetina izraelskih vazdušnih udara, iako nakon izraelskog upozorenja, dok su Izraelci objavili izvještaje o eksplozijama.

Rojters javlja da je preminula 31 osoba: 28 u Gazi i tri u Izraelu. Iz palestinskog Ministarstva zdravstva su potvrdili kako je među ubijenima devetoro djece te kako je ranjeno više od 100 osoba.

U noći 11. maja, stanovnici Gaze prijavili su kako se njihovi domovi tresu i kako su nebo osvjetljavali skoro uzastopno izraelski projektili.

Palestinski policajac pored porušene zgrade u Gazi 11. maja 2021. godine
Palestinski policajac pored porušene zgrade u Gazi 11. maja 2021. godine

Borbe između oružanih frakcija Izraela i Gaze izazvali su u ponedjeljak sukobi Palestinaca i izraelske policije u jerusalemskoj džamiji al-Aqsa.

Ministar odbrane Izraela: Ovo je tek početak

Prije odgovora zbog uništenja zgrade, u kojem se nalazio civilni ured Hamasa, Izrael je objavio da su palestinske militantne grupe preko granice ispalile stotine raketa, šaljući čitave izraelske zajednice u skloništa.

Izraelska uprava aerodroma je obustavila letove sa međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva kako bi, kako je rečeno, "omogućili odbranu neba nacije". Letovi su obnovljeni nekoliko sati kasnije, u utorak uveče.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz rekao je u utorak da su dosadašnji izraelski napadi na palestinske ciljeve u Gazi "tek početak", nakon što su militanti Hamasa lansirali raketu prema Tel Avivu.

"Mnogo je meta", za gađanje u Gazi, rekao je Gantz nakon izraelskih udara na stotine ciljeva na toj teritoriji od ponedjeljka uveče. "Ovo je samo početak", rekao je. "Terorističke organizacije teško su pogođene i biće pogođene zbog njihove odluke da napadnu Izrael. Vratićemo mir i tišinu, dugoročno."

Hamas: Ako Izrael želi da stane, i mi ćemo

Šef Hamasa odgovorio je u utorak uveče da su militanti "spremni" ako Izrael želi da nasilje eskalira.

"Ako (Izrael) želi da eskalira, spremni smo na to, a ako želi da stane, spremni smo i mi", rekao je u televizijskom obraćanju Ismail Haniyeh, čelnik Hamasa, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Sirene su se oglasile u utorak uveče u Tel Avivu i centralnom Izraelu, a takođe su se čule i eksplozije, samo nekoliko minuta pošto su Hamas i Islamski džihad zaprijetili osvetom.Hamas je kasnije rekao da je ispalio 130 raketa u odgovoru na rušenje višespratnice. Dok su rakete letile, u džamijama šrom Gaze su se čuli uzvici "Bog je velik", "Pobeda islama" i "Otpor".

Najmanje 24 poginulih u napadima na Gazu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Plamen i dim u Gazi

Iz izraelske armije naveli su ranije u utorak kako su pogodili 130 „vojnih ciljeva“ u Gazi i ubili 15 „operativaca Hamasa i Islamskog džihada“.

Snimci novinskih agencija i oni na društvenim mrežama pokazivali su plamenove i dim koji se vide u Gazi.

Rano u utorak su zabilježeni i protesti u gradu al-Lydd nedaleko od Tel Aviva, u znak solidarnosti sa palestinskim vjernicima u Al Aksi koji su povrijeđeni u akciji policije Izraela.

Videosnimak iz al-Lydda pokazuje kako demonstranti skidaju izraelsku zastavu i na njeno mjesto postavljaju palestinsku. Veliki broj demonstranata okupio se i u turskoj metropoli Istanbulu, te gradovima širom Bliskog istoka.

Vanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti je objavilo da će održati vanredni sastanak zatvoren za javnost u srijedu, 12. maja zbog novonastale situacije u Jerusalemu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na okončanje nasilja u Izraelu i Pojasu Gaze i naveo da su raketni napadi iz Pojasa Gaze na izraelske gradove neprihvatljivi, ali da i jevrejska država treba da iskaže vojnu uzdržanost u svom odgovoru.

"Generalni sekretar UN duboko je ožalošćen pošto je saznao da je broj žrtava sve veći, među ima i djece, od izraelskih vazdušnih udara na Gazu i od raketnih udara na Izrael", izjavio je Guteresov portparol Stefan Dužarik.

On je dodao da eskalacija nasilja mora odmah prestati i da UN rade sa svim stranama da bi postgli taj cilj.

Prethodno je Vijeće sigurnosti održalo u utorak, 11. maja vanredni sastanak zbog nemira u Jerusalemu. Nije objavljeno saopštenje, a diplomate navode kako SAD vjeruje da bi javni istupi bili kontraproduktivni.

Kako navodi AFP pozivajući se na diplomatske izvore, pregovori 15 članica Vijeća vođeni su oko teksta koji je trebao biti ublažen u odnosu na početni nacrt koji je predložila Norveška.

Kako jedan diplomata navodi, Amerikanci su na videokonferenciji zatvorenoj za javnost naveli kako „rade iza kulisa“ kako bi smirili situaciju i kako „nisu sigurni da bi saopštenje (Vijeća) trenutno bilo od pomoći“.

Američka zastupnica u Kongresu Ilhan Omar kazala je kako su izraelski zračni napadi na Gazu i ubijanje civila „teroristički čin“, te kako Palestinci „zaslužuju zaštitu“.

„Za razliku od Izraela, odbrambeni programi od raketa kao što je Željezna kupola ne postoje za zaštitu palestinskih civila," napisala je na Twitteru.

Pozivi na mir i osuda nasilja u Jerusalimu

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija pozvale su Izrael i Palestince da što prije smanje tenzije.

Bijela kuća je u utorak saopštio da Izrael ima legitimno pravo da se brani od raketnih napada Hamasa, ali je izvršila pritisak na Izrael zbog tretmana Palestinaca, rekavši da Jerusalim "mora biti mesto suživota".

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Hamas mora "odmah" okončati raketne napade dodajući: "Sve strane moraju deeskalirati," piše BBC.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ponovila je te pozive, rekavši da je američki predsjednik Joe Biden ozbiljno zabrinut zbog nasilja.

Organizacije islamske saradnje, koja broji 57 zemalja, Arapska liga, te arapske zemlje Zaliva osudile su nasilje Izraela u Jerusalimu.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab rekao je da raketni napadi "moraju prestati", pozivajući na "prestanak ciljanja civilnog stanovništva".

Šef EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da "značajan porast nasilja" na Zapadnoj obali, u Gazi i u istočnom Jeruzalemu "treba odmah zaustaviti".

Trump optužio Bidena za eskalaciju

Bivši predsjednik SAD Donald Trump optužio je aktuelnog predsjednika Joea Bidena za "slabost" i nedostatak podrške Izraelu.

"Pod Bidenom svijet postaje nasilniji i nestabilniji jer Bidenova slabost i nedostatak podrške Izraelu dovode do novih napada na naše saveznike", rekao je Trump u izjavi. Trump je dodao da su izraelski protivnici znali da će doći do "brze odmazde ako se Izrael napadne" dok je bio američki predsjednik.

"Amerika mora uvijek biti uz Izrael, te jasno staviti do znanja da će SAD uvijek snažno podržavati pravo Izraela da se brani", poručio je Trump.

Militanti u Gazi u ponedeljak su pokrenuli raketne napade na područje Jerusalema, prvi put od rata 2014. godine, čime su prešli, kako je rekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, "crvenu liniju".

Eskalacija sukoba počela je protestima ispred džamije Al-Aksa u srcu Starog grada u Jerusalemu tokom obilježavanja Dana Jerusalema.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je više od 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskom policijom, koja je ispaljivala gumene metke, šok bombe i suzavac. Policija je saopštila da je u ovim sukobima ranjen 21 policajac.

Iako su protesti u ponedeljak donekle utihnuli ostala su druga žarišta tenzija kao što je kvart Šeik Džarah na u Istočnom Jerusalemu, sjeverno od Starog grada gdje se nekoliko palestinskih porodica suočava sa deložacijom iz kuća na koje pravo polažu i jevrejski naseljenici.

Hamas je postavio u ponedeljak veče rok za Izrael da povuče policiju ispred džamije Al-Aksa i kvarta Šeik Džarah. Kada je rok istekao začule su se sirene u Jerusalemu i uslijedio je raketni napad na predgrađa.

XS
SM
MD
LG