Dostupni linkovi

Izraelski sud odložio ročište o iseljenju Palestinaca


Palestinac se moli ispred džamije Al-Aqsa u Jerusalimu dok traju sukobi izraelske policije sa demonstrantima, 7. maj
Palestinac se moli ispred džamije Al-Aqsa u Jerusalimu dok traju sukobi izraelske policije sa demonstrantima, 7. maj

Vrhovni sud Izraela odložio je ročište, planirano za 10. maja, kada je trebalo da se odluči o iseljenju palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah u Jerusalimu.

Odluka je doneta pošto je kabinet izraelskog vrhovnog tužioca Avihaja Mandelblita zatražio od suda da ponovo razmotri slučaj, a da se novi datum odredi u narednih 30 dana, što znači da očekivanog iseljenja, koje su već odobrili niži sudovi, u međuvremenu neće biti.

Više od sedamdeset Palestinaca trebalo je da se iseli u narednim nedeljama, a da se tamo usele izraelski Jevreji desničari.

Palestinci žive u kućama izgrađenim na zemlji koja je pripadala jevrejskim verskim udruženjima pre osnivanja države Izrael 1948. godine, presudili su sudovi.

Palestinske porodice žalile su se Vrhovnom sudu navodeći da izraelski zakon iz 1970. godine u praksi omogućuje samo Jevrejima da vrate izgubljenu imovinu u istočnom Jerusalimu, a da ne postoji sličan zakon koji bi njima dao šansu da vrate imovinu unutar Izraela izgubljenu u ratu za nezavisnost jevrejske države 1948. godine.

Planirano iseljenje izavalo je gnev Palestinaca, a izraelski arapski saveznici i SAD su izrazili zabrinutost i to je bio jedan od povoda za česte palestinske demonstracije od početka aprila tokom svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

Napetost je prerasla u sukobe između izraelske policije i ultranacionalista sa jedne i Palestinaca i njihovih pristalica sa druge strane.

Sukobi su kulminirali i proširili se i na druge lokacije u Jerusalimu ovog vikenda, poslednjeg u Ramazanu, kada je povređeno nekoliko stotina palestinskih vernika i demonstranata.

Sukobi su izbili i na granici pojasa Gaze i na Zapadnoj obali na kojoj je izraelska vojska 9. maja razmestila tri dodatna bataljona kako bi zaustavila nasilje.


Uprava Ministarstva odbrane koja kontroliše granične prelaze ka pojasu Gaze zabranila je ulazak oko 350 palestinskih trgovaca do daljnjeg zbog eskalacije nasilja.

Neprijateljstvo je pojačano u kritičnom trenutku izraelske političke krize pošto dugogodišnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije uspeo da formira vladajuću koaliciju.

Njegovi protivnici sada pokušavaju da obrazuju alternativnu vladu i ako im to uspe Netanjahu će otići u opoziciju prvi put posle 12 godina koliko je neprekidno na funkciji premijera, piše agencija AP.

Netanjahu: Nećemo dozvoliti da ekstremisti remete mir

Premijer Izraela Benjmin Netanjahu izjavio je 9. maja da ta zemlja "neće dozvoliti nasilne javne nemire".

"Nećemo dozvoliti ni jednoj ekstremističkoj partiji da remeti mir Jerusalima. Primenjivaćemo vladavinu zakona i red čvrsto i odgovorno. Nastavićemo da održavamo slobodu veroispovesti svih religija ali nećemo dozvoliti nasilne nemire", rekao je Netanjahu na specijalnoj sednici vlade u čast Dana Jerusalima. i

Netanjahu je ponovo odbacio pozive SAD i Evrope Izrael da prestane da gradi stanove za Jevreje preko zelene linije, granice prema Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG