Dostupni linkovi

Arapske zemlje Zaliva kritikovale Izrael zbog nasilja u Jerusalimu


Od Amana (na fotografiji) do Kuvajta održavaju se protesti zbog nasilja u Jerusalimu
Od Amana (na fotografiji) do Kuvajta održavaju se protesti zbog nasilja u Jerusalimu

Arapske zemlje Zaliva oštro su danas kritikovale Izrael posle najnovijih izraelsko-palestinskih sukoba u Jerusalimu i u pojasu Gaze.

Stotine Kuvajćana učestvovalo je u protestima ispred zgrade parlamenta, uzvikujući parole "Ne normalizaciji s Izraelom" i izražavajući podršku Palestincima.

Protest održan 11. maja, koji je privukao aktiviste, zvaničnike i poslanike i zbog koga je blokiran saobraćaj, organizovan je u vreme kada arapske zemlje koje su nedavno uspostavile diplomatske odnose s Izraelom, sve više osuđuju eskalaciju nasilja.

U okviru takozvanih "Sporazuma Avram" kojima su posredovale SAD Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su uspostavili odnose s Izraelom u jesen prošle godine i odustali od decenijama duge arapske politike kojom su ti odnosi uslovljavani rešenjem bliskoistočnog sukoba, što je izazvalo gnev Palestinaca.

De fakto lider Emirata, prestolonaslednik Abu Dabija, Muhamed bin Zajed, naglasio je "važnost okončanja svake agresije i prakse koje povećavaju napetost i gnev u svetom gradu" Jerusalimu.

On je o rastućoj napetosti na Bliskom istoku razgovarao danas sa prestolonaslednikom Bahreina i premijerom Jordana.

Bahrein je takođe kritikovao rastuću napetost i predsednik parlamenta je potvrdio podršku te kraljevine rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, osudivši izraelske provokacije protiv naroda Jerusalima, uključujući pretnju iseljenjem i napade u džamiji Al Aksa.

Oštre osude su izrazili i Saudijska Arabija i Kuvajt koji sebe tradicionalno smatraju pristalicama Palestinaca.

U Egiptu je ministar spoljnih posliva Sameh Šukri rekao da je poručio Izraelu i drugim nacijama da doprinesu smirivanju nasilja u Jerusalimu i na palestinskim teritorijama.

On je na virtuelnom sastanku arapskih ministara spoljnih poslova rekao da će Kairo, iako nije dobio pozitivan odgovor, nastaviti sa naporima da smiri situaciju u svetom gradu.

Ranije 11. maja jedan egipatski obaveštajni zvaničnik rekao je da Kairo vodi intenzivne pregovore s Izraelom i militantima u Gazi kako bi se postigao prekid vatre i okončali najnoviji sukobi, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Egipatski ministar je takođe kritikovao Izrael za ono što je nazvao narušavnjem svetilišta na kome se nalazi džamija Al Aksa i planirano iseljenje palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu.

On je pozvao arapske zemlje da se ujedine u ključnom trenutku da spreče svaki pokušaj izmene statusa kvo u Jerusalimu i pomognu Palestincima da osnuju nezavisnu državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Militanti u Gazi u ponedeljak su pokrenuli raketne napade na područje Jerusalema, prvi put od rata 2014. godine, čime su prešli, kako je rekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, "crvenu liniju". Izraelska armija je odgovorila zračnim napadima na Pojas Gaze koji se nalazi pod višegodišnjom opsadom, dan nakon što su prijavljeni deseci žrtava na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Eskalacija sukoba počela je protestima ispred džamije Al-Aksa u srcu Starog grada tokom obilježavanja Dana Jerusalima.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je više od 300 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom, koja je ispaljivala gumene metke, šok bombe i suzavac. Policija je saopštila da je u ovim sukobima ranjen 21 policajac.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija pozvale su Izrael i Palestince da što pre smanje tenzije.

Organizacije islamske saradnje, koja broji 57 zemalja, i Arapska liga osudili su nasilje Izraela u Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG