Dostupni linkovi

Tusk u Skoplju: Pronađite rešenje političke krize


Dugačka kriza blokira vašu zemlju na njenom evroatlantskom putu, poručio Tusk
Dugačka kriza blokira vašu zemlju na njenom evroatlantskom putu, poručio Tusk

Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk je nakon današnjeg susreta u Skoplju sa šefom makedonske države Đorđem Ivanovim poručio da je potrebno naći rešenje političke krize u Makedoniji koje će biti bazirano na demokratskim principima i zdravom razumu.

Tusk je istakao da je došao u Makedoniju kako bi preneo snažnu poruku Evropske unije, koja ostaje nedvosmisleno posvećena evropskoj perspektivi zemlje. Delovanje ka članstvu u EU i NATO-u, kao što je rekao Tusk, uvek se pokazivalo kao faktor jedinstva, koje je danas toliko potrebno u Makedoniji.

Predsednik Saveta Evrope je izrazio nadu da će Makedonija nastaviti da prati taj unutrašnji kompas i da će izbegavati sve što može podgrevati tenzije, između ostalog i na etničkoj osnovi.

“Ova dugačka kriza blokira vašu zemlju na njenom evroatlantskom putu. Na vama ostaje da nađete rešenje koje će biti bazirano na demokratskim načelima i razumu. Samo takvo rešenje može biti održivo. Kada ga nađete, možete računati na našu podršku”, rekao je Tusk.

Donald Tusk i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Donald Tusk i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov

U odnosu na migrantsku krizu o kojoj je takođe bilo razgovora, Tusk je istakao da će EU i dalje pružati podršku Makedoniji i da strategija o upravljanju krizom jos uvek funkcioniše, jer je zapadnobalkanska ruta jos uvek zatvorena.

Ivanov je još jednom poručio da njegov stav ostaje nepromenjen po pitanju davanja mandata za sastav nove vlade. Prema njemu, najpre treba odstraniti pravne i političke prepreke, a njegov cilj je, kako je naveo, da buduća vlada ne bude osporavana.

“Ucenjena vlada je nestabilna vlada, sa kratkim rokom trajanja i štetnim posledicama. Podsetiću da je EU garant Ohridskog i dogovora iz 2015. godine. Stoga, imperativ partijskih lidera treba biti sprovođenje hitnih reformskih prioriteta. Prva tačka dnevnog reda partija i poslanika trebaju biti evropske reforme, a ne sprovođenje postizborne platforme kreirane u drugim državama”, dodao je Ivanov.

On je zatražio da EU deblokira proces za članstvo Makedonije i da otvori poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i fundamentalna prava i slobode. Ivanov je naglasio da EU treba naći način da se pristupni procesi ne zloupotrebljavaju kao ucena kod bilateralnih pitanja.

“Blokada evrointegracijskog procesa Republike Makedonije mora biti prekinuta i to što pre”, istakao je makedonski predsednik.

U vezi migrantske krize, Ivanov je rekao da je Makedonija čuvar kapija EU, pozivajući Uniju da pomogne zemlji kako bi ona uzvratila na isti način.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG