Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Talat Džaferi preuzeo kabinet predsednika Sobranja


Džaferi u kabinetu predsednika makedonskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Novoizabrani predsednik makedonskog parlamenta (Sobranje) Talat Džaferi od danas je u Kabinetu predsednika parlamenta, nakon što je dobio ključeve.

Juče, prvog radnog dana na novoj funkciji, Džaferi nije uspeo da uđe u kabinet, budući da je bio zauzet od prethodnog predsednika Trajka Veljanoskog i poslanika koalicije predvođene VMRO DPMNE.

Džaferi zajedno sa članovima svog kabineta i parlamentarnim službama radi na svim formalno-administrativnim poslovima koji moraju biti urađeni u cilju normalnog funkcionisanja i vršenja funkcije predsednika Sobranja Republike Makedonije, navodi se u saopštenju parlamenta.

Čin primopredaje je bio izvršen najnormalnije, kao što dolikuje principima parlamentarizma, dodaje se u saopštenju.

Prvi gost u njegovom kabinetu bio je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar. On je još jednom čestitao imenovanje Džaferija, ističući da ovime Sobranje i Makedonija nastavljaju proces integracije u evroatlantskim strukturama.

Na svom Tviter profilu Žbogar je napisao da je EU spremna da radi sa novim predsednikom na neophodnim reformama za evroatlantsku integraciju.

Džaferi je, prema pisanju parlamentarne službe, rekao da će raditi na jačanju demokratskih procesa i ostvarivanju principa parlamentarne demokratije.

"Očekujem brzo formiranje nove vlade, nakon čega svi zajedno trebamo raditi za dobrobit svih građana Makedonije, kao i za ostvarenje naših strateških opredeljenja, odnosno za članstvo u NATO-u i EU", rekao je Džaferi na susretu sa evroambasadorom.

Iz Socijaldemokratskog saveza kažu da je sada stvar parlamentarnih službi da završe naredne procedure sa kojima će zvanično Talat Džaferi moći poslati pismo do šefa države Gjorga Ivanova, čime će ga informisati da je formirana parlamentarna većina, kojoj je potreban mandate za sastav nove vlade.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG