Dostupni linkovi

ZOI: Bezbedonosni obruč oko Sočija


Vladimir Putin i predsednik Sberbanke German Gref u Sočiju
Vladimir Putin i predsednik Sberbanke German Gref u Sočiju
Rusija je pokrenula jednu od najvećih bezbednosnih operacija u olimpijskoj istoriji mesec dana uoči početka Zimskih igara u crnomorskom letovalištu Sočiju. Vojska sa oklopnim vozilima i mornarica stacionirana na Crnom moru pripremaju se za pružanje podrške snagama od 30.000 policajaca koji će obezbeđivati ovu sportsku manifestaciju od 7. do 23. februara.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov najavio je da su sve jedinice zadužene za bezbednost učesnika i gostiju Olimpijskih igara upravo stavljene u stanje pripravnosti i da će biti spremne da intervenišu u svakom trenutku.

“Svi objekti biće pod posebnom zaštitom, a kontrola će se vršiti i iz satelita”, objašnjava ovaj visoki zvaničnik kako će se obezbedi sigurnost nekoliko hiljada sportista i ogromnog broja posetilaca iz čitavog sveta, nakon dva samoubilačka bombaška napada u Volgogradu u kojima je krajem decembra poginulo trideset četvoro ljudi. Poznati ekspert za bezbednosna pitanja Andrij Soldatov koji se upravo vratio iz Sočija, rekao je u razgovoru za ruski servis Radija Slobodna Evropa, da način obezbeđenja Igara u Sočiju otkriva tradicionalni ruski pristup pitanjima bezbednosti:

Andrej Soldatov
Andrej Soldatov
“Sve je uvek obavijeno velom tajnosti, ali neke od mera koje se preduzimaju otvaraju određena pitanja. Zanimljivo je, na primer, zašto se koriste kozaci na kontrolnim punktovima. Nije jasno, sa kojim ciljem? Šta oni mogu da urade tamo? Problem je, po mom mišljenju, što mnoge od mera bezbednosti nisu usmerene na sprečavanje terorističkih napada već na blokadu čitave olimpijske zone. Naravno, velike grupe terorista neće moći da uđu, ali teroristi se već odavno ne koriste takvom tehnikom.”

Sagovornik RSE Andrij Soldatov opisuje da u samom Sočiju vlada mirna atmosfera i da nije imao osećaj da se nalazi u nečemu što bi podsećalo na zatvorenu vojnu zonu. U okolini aerodroma se detaljno proveravaju sva vozila i prtljag putnika. Kontrolni punktovi se nalaze u hotelima i samom olimpijskom selu. Sve to, prema njegovom mišljenju, ne remeti uobičajeni način života samog grada, mada ni on ne poriče da se oseća neka vrsta strepnje da bi se ovaj region mogao naći među potencijalnim ciljevima terorista, tim pre što je vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov direktno pozvao sledbenike da upotrebe “maksimalnu silu” kako bi sprečili održavanje Zimskih olimpijskih igara.

“Ako pretpostavimo da su napadi u Volgogradu bili deo strategije koju je Doku Umarov najavio u julu prošle godine, onda, nažalost, moramo priznati: ova verovatnoća je dovoljno visoka. Moramo voditi računa da napadi terorista ne moraju biti nužno usmereni na samu zonu Sočija. Tokom Olimpijskih igara Rusija će se naći u fokusu pažnje sveta, tako da teroristi u cilju postizanja svojih ciljeva mogu organizovati i izvan Sočija.”

Pretnje radikalnih grupa iz Severnog Kavkaza bile su i ostale najveća briga ruskih zvaničnika. Stoga se oko olimpijskog Sočija već polako zatvara bezbednosni prsten u koji će moći da uđu samo ljudi sa ulaznicama i proverenim identitetom; služba bezbednosti uvešće posebnu kontrolu mobilnih telefona i internet komunikacije; vozilima bez posebnih akreditacija biće zabranjen ulaz u grad. O ozbiljnosti bezbednosnih priprema već dovoljno govori podatak da će u nekim aspektima njih nadgledati i sam ruski predsednik - Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG