Dostupni linkovi

Zloupotreba državnih resursa u predizborne svrhe


Igor Lukšić u posjeti Herceg Novom, 28.mart2012
Pred svake izbore u Crnoj Gori, pa tako i ovaj put, pred lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom, državni funkcioneri učestalo obilaze gradilišta, presjecaju vrpce, govore o ambicioznim planovima razvoja.

Za aktuelne i buduće infrastrukturne radove u Tivtu i Herceg Novom u posljednje vrijeme posebno su zainteresovani državni funkcioneri na najvišem nivou.

Predsjednik Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić i pojedini ministri, u pratnji čelinika lokalne samouprave, učestalo obilaze te opštine u kojima naduhnuto govore o ambicioznim planovima daljeg razvoja.

I možda u svemu tome ne bi bilo ništa neobično da se u gradovima o čijim perspektivama državni funkcioneri u superlativima govore za koji dan ne održavaju lokalni izbori.

Zato koordinator pravnog programa NVO Centar za monitoring Vlado Dedović za Radio Slobodna Evropa konstatuje kako je očito riječ o zloupotrebi državnih resursa u predizborne svrhe.

"Može se reći da postoji zloupotreba administrativnih, odnosno državnih resursa u toku izborne kampanje kroz uključivanje najviših državnih službenika u same aktivnosti kampanje. Ovo je svakako primjer negativne prakse, prakse koja ne bi trebalo da se dešava u okviru izbornih procesa prije svega jer u tim situacijama državni funkcioneri zloupotrebljavaju svoj položaj tako da bi trebalo makar da se suzdržavaju od tih oblika ponašanja u toku kampanje ili makar od dana raspisivanja izbora da zamrznu svoje funkcije na najvišim državnim mjestima i da istupaju u svojstvu njihovih partijskih uloga", ocjenjuje Dedović.

Filip Vujanović u posjeti opštini Tivat, mart 2012.
Filip Vujanović u posjeti opštini Tivat, mart 2012.
No tako ne kažu predsjednik Vujanović, koji je obišao otvoreni bazen koji se već duže gradi u Herceg Novom, ili premijer Lukšić prilikom posjete gradilištu Porto Montenegra u Tivtu, koje je posjetio i prije dva mjeseca.

"Prije dva mjeseca drugim povodom, ali prije godinu u jednoj radnoj posjeti koja je bila ovog tipa i sa namjeroma da kao što sam nedavno bio u Beranama, prije toga u Nikšiću, održavam kontinuitet obilazaka onoga što se dešava na terenu", pojašnjava svoje obilaske Igor Lukšić.

"Vi ste čuli kada će bazen biti u funkciji, vidjeli ste kada je počela gradnja. Mislim da se po početku gradnje i njenoj dinamici zaista nije moglo prognozirati da će se to otvoriti u vremenu kada ćemo imati lokalne izbore. Dakle, vjerovatno će biti takvih tumačenja", kaže predsjednik Filip Vujanović.

Slaba primjena zakona

I tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš iz vladajuće DPS odbacuje tumačenja da su državni funkcioneri posjetom tom gradu prije svega htjeli da podrže tu partiju pred predstojeće izbore.

"Kakvo će biti opredjeljenje građana stvar je njihove volje, stvar je onoga trenutka kada se nađu sami u kabini a što se tiče DPS i lokalnog DPSa u Tivtu kampanja ovdje ne traje 7 dana ili 8 dana pred izbore ili uz pomoć ministara nego traje 8 godina", kaže Kankaraš.

RSE: Vi u svakom slučaju mislite da to ni na posredan način ne može da utiče na izbornu volju građana, odnosno da bude dodatni vjetar u jedra vašoj partiji na predstojećim izborima?

Kankaraš: Ne. Ako vi mislite drugačije, onda kažite zašto to mislite.

Vlado Dedović iz CEMI-ja podsjeća da smo prošle godine usvojili Zakon o finansiranju političkih partija koji bi trebalo da spriječi adminsitrativnu, institucionlanu i finansijsku zloupotrebu državnih službenika u funkciji predizborne kampanje.

No, pošto se pokazalo da je u Crnoj Gori od usvajanja zakona do njegove primjene dug put onda na pitanje kako bi trebalo da budu sankcionisani oni koji krše pravila izbornog procesa Dedović odgovara:

"Nadležni državni organi, prije svega organi zaduženi za provođenje Zakona o finansiranju političkih partija i zloupotreba ovog tipa, bi trebalo aktivno da se uključe i da sa pravnog stanovišta sagledavaju ove pojave i da podnose eventualne prekršajne prijave ili kazne koje su predviđene u zakonu da bi se jednom za svagda stalo na put ovakvom ponašanju jer nije primjer dobre demokratske prakse u državama koje već napreduju ka EU kakva je Crna Gora danas."
XS
SM
MD
LG