Dostupni linkovi

Lokalni izbori: Kupovinom ličnih karata do glasova


Ilustracija
Predstojeći lokalni izbori u Tivtu i Herceg Novom ponovo su u fokus stavili izborne mahinacije. Ovoga puta najčešće se u predizbornoj kampanji pominje tzv. kupovina ličnih karata u Herceg Novom, navodno u režiji vladajućeg DPS-a koji u tom gradu na svim prethodnim izborima nije uspio da osvoji vlast.

"Mi imamo pet novih imena. Da im mi tamo imena i prezimena konkretnih ljudi koji za račun i u ime DPS-a kupuju lične karte na teritoriji opštine Herceg Novi", gromoglasno je na konferenciji za novinare Miloš Bigović iz opozicionog Pokreta za Promjene najavio kako ta partija raspolaže informacijama o još pet osoba koje navodno u ime DPS-a, po cijeni od 70 do 100 eura, kupuju lične karte glasača iz suprotnog tabora.

Tužilaštvo u Herceg Novom zatražilo je od te partije da im dostavi dokaze kako bi eventualno procesuirali slučaj, dok su u DPS-u oštro negirali optužbe.

"Mislim da je to smiješno jer mi se time ne bavimo. Da li to neko drugi radi ili ima želju ili volju da to radi pa nama spočitava ovo što vi meni pričate, to je neka druga stvar", rekao je predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Zoran Bošnjak u izjavi za TV Vijesti.

Šta zapravo znači tzv. kupovina ličnih karata kao vid predizborne manipulacije kojom se želi uticati na rezultat glasanja za Radio Slobodna Evropa objašnjava Milica Kovačević iz Nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju.

DPS Herceg Novi, predizborni skup, 22. mart 2012.
DPS Herceg Novi, predizborni skup, 22. mart 2012.
"To zapravo znači da partijski aktivista daje novac a zauzvrat dobija lična dokumenta osobe ili i čitave porodice te osobe do momenta završetka izbora. Znači, ta metoda se koristi za neistomišljenike za koje je najvažnije da budu spriječeni da glasaju."

U Centru za demokratsku tranziciju tokom desetogodišnje prakse susretali su se pojavom predizborne kupovine ličnih karata.

Glasine o tome obično bi počele onda kada partije počnu da vode kampanju od „vrata do vrata“.

"Dakle, jedan mehanizam koji je poptuno moderan i u modernom svijetu znači obilazak birača za predstavljanje svoje politike u Crnoj Gori se pretvorio u svoju suprotnost jer se ne koristi za promociju svoje politike nego za prijetnje, za nuđenje određenih koristi pa i za tu famoznu kupovinu ličnih dokumenata", kaže Milica Kovačević.

Slučaj 'Mašan'

No, ma koliko pojava kupovine ličnih dokumenata u Crnoj Gori bila raširena pojava, malo je procesuranih slučajeva, jer je uvijek bilo malo onih koji su o tome htjeli da javno progovore.

Zato je u javnosti ostao upamćen tajni snimak famoznog predreferendumskog slučaja 'Mašan', nazvanog po imenu mještanina sa periferije Podgorice koga su partijski terenski radnici ubjeđivali da 'prelomi u mozak', a za šta su kasnije bili pravno sankcionisani.

Stanko Marić
Stanko Marić
Zašto krivična djela kupovine ličnih karata u Crnoj Gori rijetko imaju sudski epilog, pitali smo predsjednika Senata udruženja pravnika Stanka Marića.

"Ključno je pitanje ko kupuje lične karte? Da to kupuje opozicija ja mislim da bi sve to bilo brzo procesuirano, vrlo lako otkriveni počinioci i bili sigurno drastično kažnjeni. Naravno, kupovina ličnih karata, kao si svi oblici korupcije i organizovanog kriminala, naravno da su vezani za vlast, a pošto su institucije sistema zarobljene od te vlasti naravno da ti slučajevi onda ne mogu biti procesuirani", kaže Marić.

I na kraju, koliko je kupovina ličnih dokumenata specifikum Crne Gore ili je riječ o predizbornoj malverzaciji prisutnoj i u drugim zemljama?

"Imam veliko iskustvo rada na izborima u drugim regionima, u bivšem Sovjetskom savezu i na Bliskom istoku i ovo prosto postoji recimo na Kavkazu, u Gruziji, ali ne u ovom obimu zato što smo mi prosto malo društvo. U tim ogromnim zemljama sa velikim brojem birača ovo ne bi moglo da prozvede efekat jer bi trebalo jako puno novca da se bilo šta postigne. Takođe, što se tiče regiona postoji kao jedna vrsta izborne mahinacije u Albaniji i na Kosovu ali nije toliko izraženo ili se ne govori toliko o tome koliko se ovdje govori", zaključuje Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju.
XS
SM
MD
LG