Dostupni linkovi

Šef Delegacije EU pohvalio odnos Srbije prema izbeglicama iz Ukrajine


Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret) izjavio je 20. juna da Evropska unija veoma ceni sve pozitivne poteze nadležnih srpskih organa prema izbeglicama iz Ukrajine.

Povodom Svetskog dana izbeglica, Žiofre je naveo da je skoro tri i po miliona Ukrajinaca dobilo status privremene zaštite u zemljama Evropske unije, a da im je Srbija obezbedila isti nivo zaštite, navedeno je na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

U Srbiji, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, boravi oko sedam hiljada izbeglica iz Ukrajine i većina je u privatnom smeštaju.

Evropska unija je, kako se navodi, od izbijanja izbegličke krize 2015. godine, kada su ka Evropi krenule izbeglice sa Bliskog istoka, Srbiji pomogla sa više od 130 miliona evra.

"Pored pomoći koja se odnosila na poboljšanje uslova smeštaja i prihvata izbeglica, EU je omogućila da izbeglice imaju bolji pristup zdravstvenoj nezi, obrazovnom sistemu i socijalnoj zaštiti”, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Evropska unija će, kako se navodi, nastaviti saradnju sa srpskim institucijama u oblasti migracija i pružati neophodnu podršku u procesu pristupanja Srbije EU.
Prioriteti u narednom periodu su efikasan nadzor granica i poboljšanje uslova u kojima izbeglice u Srbiji borave.

Ruska agresija na Ukrajinu izavala je najveću izbegličku krizu u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, navodi se takođe na sajtu Delegacije EU.

Vlada Srbije je na sednici 9. juna donela odluku da uputi novčanu humanitarnu pomoć za decu i izbeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. juna u Vranju, gradu na jugu Srbije, tokom obilaska izbeglica iz Ukrajine, da je Srbija spremna da im pomogne na svaki način.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara iz ove zemlje je pobeglo više miliona ljudi.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali i dalje nisu uvedene sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG