Dostupni linkovi

Vlada Srbije izdvojila tri miliona evra za izbeglice u Ukrajini


Izbeglice iz Ukrajine u Moldaviji, mart 2022.

Vlada Srbije saopštila je da je na sednici 9. juna donela odluku da uputi novčanu humanitarnu pomoć za decu i izbeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, za pomoć deci Ukrajine izdvojena su sredstva u iznosu od 1,5 milion evra, koja će biti uplaćena preko mehanizma Dečji fond Ujedinjenih nacija – UNICEF.

Isti iznos predviđen je i za pomoć izbeglicama iz ove zemlje, koji će biti uplaćen preko mehanizma Visokog komesarijata OUN za izbeglice – UNHCR.

Zvaničnici Srbije su u maju najavili da će donirati tri miliona evra za pomoć deci i raseljenima unutar i van Ukrajine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. juna u Vranju, gradu na jugu Srbije, tokom obilaska izbeglica iz Ukrajine, da je Srbija spremna da im pomogne na svaki način.

Vučić je u Prihvatnom centru u kome je smešteno 67 osoba poželeo svima da dočekaju mir i da mogu da se vrate kući, te naveo da ko god bude želeo uvek može da živi i radi u Srbiji.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara iz ove zemlje je pobeglo više miliona ljudi.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali i dalje nisu uvedene sankcije Moskvi.

U Tursku ubuduće samo sa ličnom kartom

Pored paketa pomoći izbeglicama u Ukrajini, članovi Vlade su na istoj sednici doneli i Zaključak kojim je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Tim dokumentom omogućeno je građanima ove dve zemlje da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba, što je, kako su naveli u saopštenju "od posebnog značaja imajući u vidu veoma razvijenu privrednu saradnju Srbije i Turske, kao i izuzetno veliki broj međusobnih turističkih poseta".

XS
SM
MD
LG