Dostupni linkovi

Gradonačelnik Zenice izjasnio se pred sudom da nije kriv zbog 'Zenicatransa'


Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice na ulasku u zgradu Kantonalnog suda, Zenica, 18. maj 2022.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, grada u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) i drugi osumnjičeni u predmetu "Zenicatrans", izjasnili su se, u srijedu 18. maja, da nisu krivi pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

To su okupljenim novinarima ispred Kantonalnog suda Zenica potvrdili advokati optuženih koji nisu željeli davati i izjave.

Osim Kasumovića, o krivici su se u srijedu izjašnjavali Vahdet Drino, Besim Husaković, Zlatko Osmanović, Almira Baručija-Kapidžić, Asmir Mašić, Edin Mehić, Mesud Ormanović, Amel Krivdić, Abdulah Kratina i Amela Đozo.

Prema optužnici, podignutoj 11. marta, optuženi se terete zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanja stečaja, krivotvorenja službene isprave i nesavjesnog rada u službi.

Gradonačelnik Zenice uhapšen je 1. decembra 2021. u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istog dana uhapšeno je i deset njegovih saradnika.

Tužilaštvo ih tereti da su počinili više krivičnih dijela na teret javnog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika", koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Radnici "Zenicatrans-prevoz putnika" su u nekoliko navrata blokirali autobusku stanicu u Zenici zbog neriješenih radno-pravni status radnika.

Prvi put, autobuska stanica je blokirana 31. decembra 2019. godine, a blokada je trajala do 11. februara 2020. godine.

Razlog blokade, kako je tada rečeno, je što oko 160 radnika mjesecima nije dobilo platu, kao i blokada računa te firme.

Opštinski sud u Zenici 20. januara 2020., donio je presudu kojom se štrajk u preduzeću" Zenicatrans – prevoz putnika", proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobuske stanice.​

Radnici Zenicatransa prevozili su putnike na 45 gradskih i prigradskih linija u Zenici.

XS
SM
MD
LG