Dostupni linkovi

Zenica: 20 rudara počeli štrajk glađu


Rudari u rudniku Stara Jama, Zenica, ilustracija
Rudari u rudniku Stara Jama, Zenica, ilustracija

Sindikalni odbor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), zajedno sa svim predstavnicima brigada i službi, stupili su večeras, u srijedu 10. februara, u štrajk glađu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) vršilac dužnosti predsjednika sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

„Mi nemamo drugog izbora. Odlučili smo da ne rizikujemo zdravlje ostalih komorata, da u štrajku budemo mi iz sindikata, predstavnici brigada i službi. Nas 20 će štrajkovati glađu dok se situacija napokon ne razriješi“, izjavio je Spahijaj za RSE.

Poreska uprava Federacije BiH je, zbog neplaćenih poreza i doprinosa, blokirala račune RMU Zenica i Breza 13. decembra 2020. godine.

Kako bi bila isplaćena decembarska plata, računi su 22. januara deblokirani, ali samo na jedan dan. Zbog ponovnih blokiranih računa zenički rudari 5. februara nisu dobili naknadu za topli obrok, nakon čega su 8. februara stupili u štrajk.

Zbog obustave rada RMU Zenica i prekida isporuke uglja, Kompanija ArcelorMittal u Zenici smanjila je isporuku toplotne energije u ovom gradu.

Vršilac dužnosti predsjednika sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj objasnio je za RSE da trenutni problemi ne ugrožavaju rudare samo ekonomski, već i sigurnosno, zbog čega mnogi napuštaju posao.

„Radi se teškim naporima, nema repromaterijala, ljudi rade od ovoga što ima. U utorak, 9. februara, imali smo i sjednicu Upravnog odbora Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu FBiH, ali nam se još niko nije obratio. Slali smo i dopise, ali nam niko nikad nije odgovorio. Ovako više ne može, zato, ponavljam, nismo imali izbora osim da štrajkujemo glađu“, kazao je Spahijaj.

U rudniku u Brezi, u srijedu, 10. februara, trebala je početi i isplata januarske plate, koju zbog blokade računa nije moguće isplatiti.

U oba rudnika je za petak, 12. februar, zakazan generalni štrajk.

RMU Zenica i RMU Breza pripadaju Koncernu Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda BiH. U sastavu ovog koncerna posluju i RMU Kreka iz Tuzle, RMU Đurđevik, RMU Kakanj, RMU Abid Lolić iz Travnika i RMU Gračanica iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH (jedan od dva bh. entiteta) iznosi više od pola milijarde konvertibilnih maraka (262,53 miliona eura).

Najveći dužnik je rudnik Zenica, koji je drugi na listi najvećih poreskih dužnika sa 153 miliona maraka (78,2 miliona eura). Među deset najvećih poreskih dužnika su još tri rudnika – Kreka, Breza i Kakanj.

XS
SM
MD
LG