Dostupni linkovi

Smanjeno grijanje u Zenici zbog štrajka rudara uglja


Do nedostatka uglja u skladištu ove kompanije, koja se bavi preradom i proizvodnjom željeza, je došlo zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od 9. februara
Do nedostatka uglja u skladištu ove kompanije, koja se bavi preradom i proizvodnjom željeza, je došlo zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od 9. februara

Kompanija ArcelorMittal u Zenici, u središnjoj Bosni i Hercegovini, smanjila je isporuku toplotne energije u Zenici, gradu u središnjoj BiH, u srijedu, 10. februara, uz mogućnost, kako su naveli, ‘potpunog prekida zbog nedostatka uglja’.

Do nedostatka uglja u skladištu ove kompanije, koja se bavi preradom i proizvodnjom željeza, je došlo zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od 9. februara, kazala je za Radio Slobodna Evropa, Dijana Srdić-Božanović, glasnogovornica kompanije.

"Nadamo se da će Rudnik i Elektroprivreda što prije riješiti svoje probleme, kako bismo mogli nastaviti nesmetanu proizvodnju toplotne energije", saopštili su iz ArcelorMittal-a.

Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica stupili su 8. februara u štrajk, jer nisu dobili topli obrok za januar, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata Zavisnog društva RMU Zenica Isad Turalić.

Kako je Turalić kazao, štrajk je pokrenut, jer rudari strahuju za isplatu plate nakon što je Poreska uprava Federacije BiH, jednog od dva entiteta u Bosni I Hercegovini, blokirala račune rudniku.

Rudnik Mrkog uglja (RMU) Breza i Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica u sklopu kojeg djeluju tri rudnika - Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, imaju blokirane račune zbog neplaćenih doprinosa.

Računi RMU Breza blokirani su zbog duga za neplaćene doprinose iz 2017. i 2018. godine u iznosu od 4.5 miliona konvertibilnih marka (2.3 miliona eura), a dug RMU Zenica po ovom osnovu iznosi oko 5 miliona KM (2.5 miliona eura). Oba rudnika pripadaju koncernu Javno preduzeće Elektroprivreda BiH i u procesu su restrukturiranja.

U sastavu ovog koncerna posluju i RMU Kreka iz Tuzle, RMU Đurđevik, RMU Kakanj, RMU Abid Lolić iz Travnika i RMU Gračanica iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

Nakon blokade računa rudnika u Zenici i Brezi, iz Elektroprivrede BiH su apelovali da to može "imati negativne posljedice na sve dosadašnje zajedničke aktivnosti na restrukturiranju rudnika pokrenute s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja".

Vlada Federacije BiH je 22. augusta 2019. godine usvojila Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (jedan od dva doma u Federaciji BiH) dao je saglasnost na taj dokument na sjednici 29. januara 2020. godine.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH (jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Republika Srpska) iznosi više od pola milijarde konvertibilnih maraka (262,53 miliona eura).

XS
SM
MD
LG