Dostupni linkovi

Poginuo rudar u Zenici


Rudar jednog od rudnika u Zenici, arhivska fotografija
Rudar jednog od rudnika u Zenici, arhivska fotografija

U Rudniku mrkog uglja (RMU) Stara jama kod Zenice u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) 27. januara 2021. godine došlo je do nesreće u kojoj je smrtno stradao jedan rudar.

Ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila je Aldina Alić, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Ona je istakla da su dojavu o nesreći zaprimili oko 12:30 časova, te da su pripadnici kantonalnog MUP-a odmah izašli na teren.

˝Za sada nije poznato kako je došlo do nesreće. U toku je uviđaj kojim rukovodi federalni rudarski inspektor nakon kojeg će biti poznato više informacija.˝, izjavila je Alić

Ovo je već druga nesreća u rudnicima u BiH u januaru mjesecu. U četvrtak 14. januara u Rudniku mrkog uglja (RMU) Breza u srednjoj Bosni došlo je do nesreće prilikom čega su četiri rudara povrijeđena, a jedan je smrtno stradao.

Rudnik Mrkog uglja (RMU) Breza i Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica u sklopu kojeg djeluju tri rudnika - Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, imaju blokirane račune od strane Poreske uprave Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) zbog neplaćenih doprinosa. Zbog toga su rudari iz Breze i Zenice u srijedu, 13. januara 2021. godine, najavili štrajk.

Računi RMU Breza blokirani zbog duga za neplaćene doprinose iz 2017. i 2018. godine u iznosu od 4.5 miliona konvertibilnih marka (2.3 miliona eura), a dug RMU Zenica po ovom osnovu iznosi oko 5 miliona KM (2.5 miliona evra). Oba rudnika pripadaju koncernu Javno preduzeće Elektroprivreda BiH i u procesu su restrukturiranja.

XS
SM
MD
LG