Dostupni linkovi

Štrajkači: Neće doći do deblokade Autobuske stanice u Zenici


Ni u kojem slučaju neće doći do deblokade autobuske stanice u Zenici, kaže Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa, nakon što je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u ponedjeljak najavio da će deblokada početi jutros, 14. januara, u osam sati ujutro.

Radnici Zenicatransa dobili su u ponedjeljak poslijepodne obavijest o deblokadi i oko 80 posto uposlenih okupilo se jutros u holu autobuske stanice. Poručuju kako neće dopustiti da ih se otjera.

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa kaže za Radio Slobodna Evropa kako je gradonačelnik najavio nasilnu deblokadu stanice.

"Pošto je Kasumović iscrpio svaku mogućnost, od pritisaka do najava da će nasilno deblokirati stanicu, jučer je poslao dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova. Mi smo u kontaktu sa policijom, oni kažu da nisu nadležni da rade deblokadu, jer mi ne remetimo javni red i mir“, objašnjava Huso Sarvan.

Potom je, kako navodi Sarvan rečeno da će gradonačelnik poslati pripadnike zaštitarske agencije da deblokira stanicu, ali kaže da ni njih nema na stanici.

Ključna sjednica 16. januara

Sarvan navodi kako je ključna naredna sjednica Gradskog vijeća Zenice koja će biti održana 16. januara kada bi trebali biti usvojeni amandmani na prijedlog Budžeta 2020. godine za Grad Zenicu, kojim bi se pomoglo ovom preduzeću.

"Do četvrtka ostajemo ovdje, a dobro građana ćemo štititi našim tijelima. Ukoliko bude ishod usvajanje budžeta i uvrštavanje Zenicatransa, mi počinjemo raditi u petak. Ako Kasumović bude opstruirao tu odluku, mi ćemo blokirati zgradu općine", kaže Sarvan.

Zbog štrajka radnika "Zenicatransa", od 31. decembra 2019. bez javnog gradskog prevoza su građani Zenice.

Nekoliko radnika je 7. januara počelo štrajk glađu, ali su 11 januara prekinuli takav vid protesta.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika" su prevozili putnike na 45 gradskih i prigradskih linija u Zenici.

Posljednji put, oko 170 radnika, platu je dobilo u oktobru 2019. godine u vrijednosti od 300 KM (150 eura).

Na sjednici koja je održana u septembru 2019., Gradsko vijeće Zenice donijelo je zaključak da se, preduzeću "Zenicatrans", četiri mjeseca iz rebalansiranog budžeta Grada da po 150.000 KM (75.000 eura), te jednokratno 400.000 KM (200.000 eura), ali Gradska uprava nije izradila rebalans budžeta za 2019. godinu.

Radnici traže sistemsko rješenje

Budžet Grada za 2020. godinu također nije usvojen jer ga je iz rasprave povukao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmanima koje su uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM (1,25 miliona eura) za pomoć toj gradskoj firmi.

Kantonalni poreski ured Zenica blokirao je krajem decembra račun "Zenicatransa" na iznos od 225 hiljada maraka (112.5 hiljada eura).

Sedmog januara račun firme je deblokiran, čime su stvoreni uvjeti za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Radnici na takvo rješenje nisu pristali i nisu obustavili štrajk, jer, kako kažu, traže sistemsko rješenje za spas preduzeća.

Gradska uprava je u četvrtak, 9. januara, donijela hitnu mjeru, prema kojoj će usluge javnog prevoza od danas, 10. januara, obavljati kompanije "Prevoz putnika" Zavidovići i "Babić Biss-tours" Zenica.

XS
SM
MD
LG