Dostupni linkovi

Zeng Jišuo: Suština kineske moći u prisutnosti


Dopremanje vakcina kineskog proizvođača Sinofarm na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (16. januar 2021)
Dopremanje vakcina kineskog proizvođača Sinofarm na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (16. januar 2021)

Zeng Jišuo (Yi-Suo Tzeng) sa tajvanskog Instituta za nacionalnu odbranu i bezbednosna istraživanja (INDSR) sa Tajvana izjavio je da je jedan od ciljeva meke moći Kine, pre svega, da budu prisutna i da omogući da Kina ima uticaj nad regionom, kada za to bude potrebe.

“Suština svake meke moći, na način na koji to vidi Komunistička partija Kine, jeste da se bude prisutan, i spreman da se izvrši uticaj, kada to bude potrebno”, objasnio je Zeng Jišuo.

Jišuo je to objasnio na onlajn konferenciji pod nazivom "Skriveni zmaj - kako funkcioniše kineska meka moć?" koju je organizovala nevladina organizacija iz Srbije Novi treći put zajedno sa organizacijom Institut za nacionalnu odbranu i bezbednosna istraživanja (INDSR) Tajvana.

Kineska meka moć poput kineske opera pod maskama

Kako je Zeng Jišuo dodao, cilj svake kampanje meke moći jeste da bude spremna da podeli društvo – „javnost u bilo kojoj demokratiji na svetu može da bude polarizovana”.

“Ono što je važno je zaustaviti širenje dezinformacija. Dokle god imate celoviti odgovor društva protiv dezinformacija, sve je u redu. Ove kampannje meke moći i kampanje uticaja, pokušavaju da utiču na način na koji mozak radii li kako mislite. Da poljuljaju poverenje građana u demoratksi sistem.”, objasnio je Zeng Jišuo.

Kako je rekao, na Tajvanu kineski pristup meke moći jednostavno nije bio uspešan, što se, kako je rekao, videlo nakon glasanja za predsednika Tajvana.

Glasači na Tajvanu ponovo su u januaru 2020. izabrali predsednicu Cai Ing-ven. To je, kako je izvestio DW, šamar Kini koju ona kritikuje.

Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. godine, ali je Peking dugo pokušavao da ograniči međunarodne aktivnosti Tajvana.

“Kina je shvatila da njihovi napori – kroz dezinformacije na društvenim mrežama nisu uspeli. Zatim su promenili taktiku, odnosno prešli na hakovanje, po ruskom modelu”, dodao je.

„Kina kopira Rusiju. Kada je Rusija 2016 uticala na predsedničku kampanju u Sjedinjenim Državama, ili u Francuskoj kampanji koju je vodio [francuski predsednik Emanuel] Makron, kada je Rusija hakovala server u oba sličajeva. Kinesko ministarstvo za državnu bezbenost, prema mojim saznanjima, takođe je to radilo nama u Tajvanu, kada su prošlog maja kineski hakeri provalili u server na Tajvanu da bi uticali na predsednički izbore na Tajvanu”.

Kako je objasnio Zeng Jišuo kineska meka moć je poput kineske opera pozorišta pod maskama, ako Kina primeti da im neki metod jednostavno ne funkcioniše, samo će skinuti maske, i preći na agresivniji metod.

„To je trik kojim kineska država, može, u trenutku u kojem smatra da je neophodno, da promeni svoje lice. Da u trenutku pređu na agresivniji pristup“, rekao je.

Kinesku meku moć u Srbiji podržava politička elita

Igor Novaković iz nevladinog Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) objasnio je na online konferenciji da prvi napori Kine, kada je reč o širenju meke moći, datiraju iz 2016. godine.

„Svest o prisustvu Kine na Balkanu počinje 2016 godine, nakon posete Kineskog predsednika Srbiji [Si Đinping] i kupovine Železare u Smederevu. Od tada, u sprskim medijima postoji snažan narativ o kinesko-srpskom prijateljstvu. Taj narativ je samo eskalirao tokom kovid pandemije“.

Kako je rekao, uspeh kineske moći u Srbiji zasniva se pre svega na podršci srpske države.

„Kada govorimo o kineskoj mekoj moći, treba da govorimo i tome šta omogućava širenje te meke moći. Pod jedan, svakako, tu je kineska ekonomska moć i investicije u Srbiji. Na drugom mestu, naravno, ne treba a zaboravimo pozitivnu sliku koja o Kini postoji u Srbiji od ranije“, rekao je on.

On je istakao kao najvažnije pozitivan stav Vlade Srbije prema Kini i državnu promociju kineskih ciljeva u Srbiji, što je, kako je rekao, bilo najočiglednija u prvim nedeljama pandemije, u martu 2020.“

Najviši zvaničnici u Srbiji su tokom pandemije dočekivali avione sa medicinskom pomoći, koji su u Beograd sletali iz Kine. U njihovim izjavama tada se isticala spremnost Kine da pomogne Srbiji i kritikovala Evropska unija.

Kako je objasnio Novaković, dosta ljudi iz Srbije je u dijaspori u Kini, kao radnici ili studenti, a to takođe, pomaže širenje kineskog narativa u Srbiji.

Kako je RSE pisao, saradnja univerziteta Kine i Srbije, deo je međudržavne saradnje, ali i inicijative "Pojas i put". Tri univerziteta iz Srbije, Beograda, Novog Sada i Niša, imaju potpisane sporazume o saradnji sa Univerzitetom Đao Tong iz Šangaja.

„U osnovi, kineska meka moć u Srbiji, funkcioniše kroz tri osnovne dimenzije: na prvom nivou to je diplomatska mreža, na drugom nivou kultura - jezik, obrazovanje, istraživanje, i na trećem mestu, to su mediji, rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima kada se govori o diplomatskoj mreži u Srbiji nema primera „wolf warrior diplomacy“ – odnosno agresivnog konfrontacionog odnosa prema Zapadu – kakav je, na primer prisutan u jugoistočnoj Aziji.

Novaković je objasnio da kroz meku moć i prisustvo u Srbiji, Kina pokušava da utiče, pre svega na procese razmišljanja, odnosno da prenese poruku „da je ekonomski razvoj moguć i bez bavljenja demokratijom i ljudskim pravima.“

„Ne mogu da se oslobodim utiska da Kina u Srbiji radi u skladu sa nekim dugoročnim planom. Naravno, Srbija je na važnom strateškom mestu, kao što je i ceo region Zapadnog Balkana važan za ’One Belt One Road Initiative’ (Inicijativa Jedan pojas jedan put). Baš zbog toga, i zbog blizine EU, Kina je bila naročito oprezna u promociji svojih vrednosti i guranju svojih narativa ovde. Ono što je neobično je da vlasti u Srbiji, za razliku od nekih drugih država, svesrdno podržavaju saradnju sa Kinom“, rekao je Novaković.

On je ocenio i da Vlada i visoki zvaničnici brane Kinu od kritika u javnosti.

„To smo videli na početku pandemije, a takođe i kada su kritike prošle godine došle u vezi as privatizacijom RTB Bora od strane kompanije Ziđin, vlast je stala iza ove kineske kompanije“, rekao je Novaković.

Nakon što su aktivisti, ali i pojedini evroposlanici ukazali na zagađivanje životne sredine u Boru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 26. juna da da će zajedno sa „kineskim prijateljima“ raditi na većem „poštovanju zelene agende“, kako bi „vazduh bio još čistiji“.

Vučić je tokom posete Majdanpeku, govoreći o saradnji sa Kinom, konstatovao da su „Kinezi spasili istok Srbije, po mnogima najlepši deo naše države“.

XS
SM
MD
LG