Dostupni linkovi

Poslanici EP upozorili na posledice kineskih industrijskih projekata u Srbiji


Bor

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta upozorilo je u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju (Varhelyi) na "sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji".

"Dešavanja iz prethodnih godina bila su alarmantna u pogledu kineskih investicija teške industrije u i oko Smedereva, Bora i Kostolca. Pozivamo vas da podsetite Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila Evropske unije", navodi se u pismu evroparlamentaraca u koje je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

Nekadašnji Rudarsko topioničarski basen Bor, jedini proizvođač bakra i plemenitih metala u Srbiji, preuzela je krajem decembra 2018. kineska kompanija Ziđin Majning. Deo imovine Železare Smederevo kupio je 2016. godine tadašnji kineski Hestil, današnja HBIS Grupa. Kina učestvuje i u rekonstrukciji termoelektrane Kostolac u Srbiji.

"Ekološka situacija se od kupovine drastično pogoršala, utičući na kolektivno zdravlje i dobrobit lokalnih zajednica. Uprkos trendovima porasta zagađenja iznad prihvatljivih nivoa, srpska Vlada nije naložila da se postrojenja zatvore ili da se situacija popravi", navodi se u pismu koje su inicirali evroposlanica iz Slovačke Miriam Lexmann (Evropska narodna partija) i nemački evroposlanik Reinhard Bütikofer (Zeleni/Evropski slobodni savez).

U pismu se dodaje da je "ovaj zabrinjavajući trend" nastavljen i u slučaju (kineske) fabrike guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, za čiju je izgradnju sporazum potpisan u avgustu 2018. godine.

Evroposlanici su naveli da je ova, "kao i druge kineske investicije u Srbiji, proglašena projektom od nacionalnog značaja".

"Ova privilegija postavlja kineskog investitora iznad zakona kojih većina drugih investitora mora da se pridržava", naveli su evroparlamentarci i dodali da je do sada podneto više od dvadeset tužbi kojima se ukazuje na nepravilnosti ovog projekta.

Kako je živeti sa kineskim investicijama u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

"Pored zabrinutosti zbog kvaliteta vazduha, projekat bi trebalo da bude direktno povezan i sa javnim vodovodnim sistemom u Zrenjaninu, bez bilo kakvih garancija filtracije ili zaštitnih mera za održavanje kvaliteta vode, što predstavlja još jednu moguću opasnost po zdravlje i dobrobit lokalnog stanovništva", navodi se pismu.

Ukazujući da se potencijalna šteta može sprečiti, evroparlamentarci su naveli da se "iz dostupnih podataka o trenutnom stanju čini da su određene mere do sada ili zaobilažene ili ignorisane".

U pismu se navodi i da ovo pitanje nije samo unutrašnja stvar Srbije jer se fabrika guma u Zrenjaninu "otvara na području relativno blizu mađarske i rumunske granice".

"Svi potencijalni ekološki efekti, posebno zagađenje vazduha, će verovatno uticati i na susedne zemlje Evropske unije. Stoga je u interesu ne samo Srbije, već i evropske zajednice, da osigura da se takvi efekti ublaže i ovaj projekat zaslužuje veliku pažnju međunarodne zajednice".

Evroparlamentarci su u pismu naveli da navedene investicije i njihov uticaj simbolizuju sve veći uticaj Kine u Srbiji. Kineskim investicionim projektima, kako piše, nedostaje transparentnost i održivost, a pored štete po životnu sredinu imaju i korozivan efekat na upravljanje.

"Zato ponavljamo potrebu da srpsku vladu pozovemo da se pozabavi uticajem ovih investicija, kao i da poštuje domaće zakonodavstvo i propise donete u procesu pristupanja EU", navodi se u pismu.

XS
SM
MD
LG