Dostupni linkovi

Danska prva država u Evropi bez COVID restrikcija


Noćni život u Kopenhagenu, 3. septembar 2021.
Noćni život u Kopenhagenu, 3. septembar 2021.

Danska je u petak postala jedina evropska država bez COVID restrikcija, nakon što je ukinuta obaveza da se pri ulasku u noćne klubove pokaže dokaz o vakcinaciji.

Broj novozaraženih u Danskoj je usporen s porastom stope vakcinacija, budući da je preko 70 posto ukupne populacije vakcinisano.

Ipak, dok skandinavska država gleda naprijed u novu post-pandemijsku stvarnost, WHO upozorava da same vakcine možda neće zaustaviti pandemiju i da bi virus mogao biti prisutan godinama.

Jedan stanovnik Danske rekao je da je ukidanje posljednjih ograničenja "oslobađajuće" nakon teške pandemije.

"Bilo je to grubih par godina. Imam troje djece i koji su učili od kuće i bilo je mnogo teških dana", rekao je Klaus Sylvester.

"Prilično je oslobađajuće što Danska više nema ograničenja."

Ograničenje vezano za noćne klubove bilo je posljednje u dugom nizu mjera koje je Danska postepeno ukidala prethodnih mjeseci.

Sada je jedina država u Evropi koja nema ograničenja nakon što je Island u junu ukinuo sve mjere, da bi ih ponovo uveo nakon što se broj slučajeva povećao.

Danska je uvela COVID pasoše u martu 2021. godine u sklopu postepenog ublažavanja ograničenja.

Prvog augusta ukinula je zahtjev za COVID pasošima u muzejima i na priredbama u zatvorenim prostorima s manje od 500 osoba, prije nego što ga je odbacila za velike događaje. Maske nisu potrebne u javnom prevozu od sredine augusta.

U subotu će u Kopenhagenu biti održan koncert za koji su karte rasprodane, a na kojem će biti prisutno 50 hiljada osoba, prvi takav u Evropi.

"Sada smo s druge strane pandemije zahvaljujući vakcinaciji,” rekao je za AFP Ulrich Rum-Petersen, promotor događaja.

Danske vlasti insistiraju da je virus pod kontrolom, sa oko 500 novih slučajeva COVID-19 dnevno i stopom reprodukcije od 0,7.

Kampanja vakcinacije tekla je brzo, pri čemu je 73 posto od 5,8 miliona stanovnika potpuno vakcinisano, sa 96 posto starijih od 65 godina potpuno vakcinisanih.

Oprezni optimizam

Optimizam je ublažen u petak jer je šef Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu upozorio da vakcine vjerovatno neće zauvijek okončati pandemiju.

Umjesto toga, one će pomoći u sprječavanju ozbiljnih bolesti i smrti, iako će virus vjerovatno biti prisutan još godinama dok mutira, rekao je Hans Kluge.

"Trebali bismo predvidjeti kako da postupno prilagođavamo našu strategiju vakcinacije...i prikupiti zaista dragocjeno znanje o uticaju dodatnih doza", rekao je novinarima u Kopenhagenu.

Zašto su važne treća i pojačana doza Pfizer-BioNTech i Moderna vakcine?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Danska je ranjivim grupama od četvrtka stavila na raspolaganje treću dozu, a Magnus Heunicke, ministar zdravlja, rekao je da su vakcine imale važnu ulogu u pomaganju zemlji da se vrati u normalu.

Ali je i upozorio da se “svakodnevni život u osnovi vratio u normalu, ali to ne znači da na putu neće biti opasnosti”.

"Virus je mutirao nekoliko puta, tako da ne mogu dati nikakve garancije. Ali s toliko vakcinisanih građana, dobro smo se spremili", rekao je za dansku televiziju TV2.

Christian Nedergaard, koji posjeduje nekoliko restorana u Kopenhagenu, rekao je da je, iako su svi sretni zbog povratka normalnom životu, "situacija i dalje komplikovana".

Sjećanje na korona virus vrlo brzo će izblijediti iz svijesti nekih ljudi, ali ne za sve, a za restorane je ovo razdoblje sigurno promijenilo igru", rekao je.

Karoline Heiberg, 24-godišnjakinja iz Kopenhagena, rekla je da su osjećanja pomiješana.

"S jedne strane sam uzbuđena ... jer mi nedostaje život prije korone", rekla je.

"Ali s druge strane, ne osjećam se sasvim sigurno", rekla je, posebno "u javnom prevozu ljudi stalno kašlju".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG