Dostupni linkovi

Nema dokaza za teze antivaksera


Nacionalni stožer najavio je da će se vrlo skoro krenuti sa trećom dozom cijepljenja, prvo vulnerabilne skupine, a nakon toga i svih drugih.(Foto: Član medicinskog osoblja sa zaštitnom opremom stoji ispred COVID-19 bolnice Dubrava, u Zagrebu, 4. ožujka 2021.)
Nacionalni stožer najavio je da će se vrlo skoro krenuti sa trećom dozom cijepljenja, prvo vulnerabilne skupine, a nakon toga i svih drugih.(Foto: Član medicinskog osoblja sa zaštitnom opremom stoji ispred COVID-19 bolnice Dubrava, u Zagrebu, 4. ožujka 2021.)

Protivnici cijepljenja nanose štetu sebi i građanima, a ne vladama i farmaceutskim kompanijama, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš sa konferencije za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu, u petak (3. rujan). Brojevi novozaraženih rastu i takva će se situacija nastaviti još neko vrijeme, poručio je.

Trenutno stanje

U Hrvatskoj je 816 novih slučajeva zaraze korona virusom, postotak pozitivnih među testiranima je 8,45 posto, hospitalizirano je 457 osoba, a na respiratoru je 57 osoba, čak deset više nego dan ranije.

“Brojevi novozaraženih, hospitaliziranih i na žalost umrlih i dalje rastu. Postoji određena predikciuja da će tako biti još određeno vrijeme zbog turističke sezone i dolaska velikog broja stranih gostiju, ali i zbog nove delta varijante virusa. Međutim, jedno je konstanta – da su u ovom valu najveći broj onih koji su zaraženi i hospitalizirani – oni koji nisu cijepljeni. Od 117 bolesnika na respiratoru u zadnjih 10 tjedana, njih čak 110 nije cijepljeno. To je preko 94 posto”, izjavio je Beroš.

Potpuno je procijepljeno 48,12 posto odraslog stanovništva, a jednom dozom ukupno 51,34 posto odraslog stanovništva. To i dalje nije dovoljno, ocijenio je Beroš i uputio ozbiljan apel antivakserima.

“Negiranje učinkovitosti cijepljenja i negiranje mjera nije kažnjavanje znanosti, farmaceutske industrije, Vlade, Nacionalnog stožera. To je kažnjavanje nas samih, naših bližnjih, naših susjeda, svih građana ove zemlje”, upozorio je resorni ministar.

O dokazima

Na tom fonu je i ravnateljica zagrebačke Klinike za zarazne bolesti Alemka Markotić kazala kako nema nikakve empirijske potvrde za teze antivaksera da cijepljenje šteti reproduktivnom zdravlju i vodi sterilnosti kod muškaraca i žena, dok ima empirijske potvrde za štetne posljedice zaraze korona virusom.

“Infekcija korona virusom može značajno utjecati i na smrt ploda, i na prerano rođenje, i na kasnije posljedice. Zaražene trudnice češće završavaju u jedinicama intenzivne skrbi. Također kod muškaraca, naročito mlađih. Ono što je praćeno i što se za sada zna je da virus može izazvati upalne odgovore, da može dulje trajati i da, po sadašnjim podacima, može utjecati na plodnost kod muškaraca. U isto vrijeme, do sada dostupne studije kod cijepljenih osoba ne pokazuju ništa od toga”, navela je profesorica Markotić.

Ublažavanje mjera

I dok brojke oboljelih i hospitaliziranih rastu, od 1. rujna dodatno su ublažene epidemiološke mjere, iako je Hrvatska po mjerama ionako među najmanje restriktivnim državama u Europskoj uniji.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba Branko Kolarić u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da ako se stanje dodatno pogorša mjere mogu opet biti pooštrene.

“Nabavili smo cjepivo, i to je rješenje. Vlada je popustila mjere, jer ne želi da oni koji su se cijepili žive pod mjerama. To vjerujem da je njihova logika, jer je i predsjednik Milanović iznosio takve poglede. Rekao bih da je to sada jedna politička odluka koja nije u skladu sa epidemiološkim pokazateljima i koja – kao što ste sami rekli – može zbuniti ljude. Moje je predviđanje da ćemo ponovno imati dosta zaraženih, i ako se u bolnicama ponovno počnu puniti intenzivni odjeli, da ćemo iznova uvoditi mjere”, procjenjuje epidemiolog Kolarić.

Nacionalni stožer najavio je i da će se vrlo skoro krenuti sa trećom dozom cijepljenja, prvo vulnerabilne skupine, a nakon toga i svih drugih.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) je 2. rujna 8 županija regije Panonske Hrvatske stavio “u crveno”, zbog toga što je postotak pozitivnih među testiranima u tom dijelu Hrvatske prešao 4 posto i zbog toga što je tamo incidencija – broj novozaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika - prešla 75.

U Hrvatskoj je prosječna incidencija 184,2, najniža je u Istarskoj županiji – 45,5 novooboljelih u 14 dana na 100.000 stanovnika, a najveća je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 455,1.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG