Dostupni linkovi

Srbija skinuta sa EU liste bezbednih COVID-19 zemalja


Srbija je i zvanično skinuta sa liste bezbednih zemalja Evropske unije po pitanju korona virusa. Time su ponovo uvedene restrikcije za putovanja građana ove države u zemlje EU.

“Ovo (odluka) ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje nebitnih putovanja u EU za potpuno vakcinisane putnike (iz ovih zemalja)”, stoji u saopštenju EU.

Osim Srbije, iz zemlja regiona ovaj status je izgubila i Albanija. Takođe su status “bezbedne države” izgubile Azerbejdžan, Brunej Darušalam, Japan i Jermenija, a Urugvaj je ušao u listu bezbednih zemalja.

Dve nedelje ranije, EU je skinula sa iste i Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo. U ovom trenutku, na listi bezbednih zemalja iz regiona samo se nalazi Bosna i Hercegovina.

Odluka o uvođenu restrikcija putovanja za državljane Srbije dolazi nakon pogoršanja epidemiološke situacije u u pomenutim državama, a EU redovno ažurira listu država u skladu sa podacima koji se tiču broja zaraženih korona virusom.

Srbija je bila među prvim državama regiona kojoj je EU početkom leta ukinula restrikcije za putovanja.

Države dobiju status da su bezbedne ako u posljednjih 14 dana beleže maksimum 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

EU na svake dve nedelje ažurira listu koje države se mogu smatrati bezbednim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja Evropska unija uvela na proleće prošle godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju borbe protiv širenja zaraze.

XS
SM
MD
LG