Dostupni linkovi

Policija istražuje gde je nestalo 1,2 miliona evra Železnica


Železnička stanica u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Železnička stanica u Beogradu, Foto: Vesna Anđić
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija istražuje gde se nalazi oko 1,2 miliona evra Železnica Srbije zbog kojih su uhapšeni bivši direktor tog preduzeća Milanko Šarančić i njegova tri saradnika. I dok predstavnici vlasti ističu da se do dokaza stiglo zajedničkom akcijom nekoliko policija zemalja Evropske unije i MUP-a, predstavnici opzicione Nove Srbije, čiji je Šarančić član, tvrde da je u pitanju politički montiran proces.

Ministar policije Ivica Dačić, nije želeo da potvrdi da li se privođenjem bivšeg generalnog direktora JP Železnice Srbije Milanka Šarančića mogu očekivati i neka nova hapšenja. On je za RSE istakao da je tek nedavno policija dobila dokaze da je razlika u kupljenim vozovima u Švedskoj i Sloveniji i isporučenim Železnici Srbije oko 1.240.000 evra i da je to urađeno preko posrednika iz Trsta i Londona:

„Od oktobra prošle godine do sada pristigli su dokazi koji su rezultat saradnje tužilaštva naše službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa italijanskim finansijskim istražnim organima, zatim, sa ministarstvom unutrašnjih poslova Slovenije, kao i sa kriminalističkom policijom Švedske. Tu postoji i jedna velika dokumentacija u razlici u ceni i kupovini tih lokomotiva i vozova preko posrednika. Ali, mi ispitujemo i druge detalje, znači, ispituje se gde je taj novac na kraju završio i tu nam je takođe potrebna međunarodna policijska saradnja, a ispitujemo i da li je deo tog novca, eventualno, uložen u neku privatizaciju u Srbiji.“
Da je tužilaštvo i da je UBOPOK ispitivao čitav rad Železnice i svih direktora koji su bili pre i posle njega ja bih to razumela, ali ako je ispitivan samo Milanko Šarančić koji je bio direktor Železnice od 2004. do 2008. godine onada je to politički usmereno


Potpredsednica stranke Nova Srbija Dubravka Filipovski, čiji je Šarančić član, kaže za RSE da je uverena da iza njegovog privođenja stoje politički motivi:

„Evo zbog čega to tvrdim, da je tužilaštvo i da je UBOPOK ispitivao čitav rad Železnice i svih direktora koji su bili pre i posle njega ja bih to razumela, ali ako je ispitivan samo Milanko Šarančić koji je bio direktor Železnice od 2004. do 2008. godine onada je to politički usmereno. Uradićemo sve što je u našoj moći da pomognemo, tražićemo preko advokata sve relevantne dokaze do kojih je došlo tužilaštvo i videćemo kako će se odvijati situacija.“


Šteta daleko veća


Železnička stanica u Beogradu, Foto Vesna Anđić
Na naše pitanje kako gleda na opštužbe nekih političara da se radi o politički motivisanom hapšenju, imajući u vidu da su skoro sve prethodne afere na izvestan način zataškane, Dačić kaže:

“Što se tiče policije, mi se ne rukovodimo političkim principima.“

Bivši generalni direktor Javnog preduzeća Železnice Srbije Milanko Šarančić i još tri osobe uhapšeni su u sredu zbog sumnje da su oštetili Železnice Srbije za više od 1,2 miliona evra.

Pored Šarančića, uhapšeni su još i njegov bivši pomoćnik Zoran Milićević, zatim, direktor Sektora za investiciju vuče i voznih sredstava Dragoslav Pejčić, ako i Milorad Čelebić, koji je poslovao preko firme "Sibex", čiji je vlasnik i direktor njegova supruga Marina Čelebić.

Prva osoba koja je ukazala na malverzacije u Železnici Srbije i optužila Milanka Šarančića za milionske pronevere, bio je, zapravo, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. On je istakao da je zadovoljan što je i posle toliko godina pravda, ipak, sprovedena:

“Ja sam tada imao od tadašnjeg ministra Velimira Ilića niz uvreda na moj račun, čak sam ga i tužio za klevetu, ali se on nikada nije odazvao sudskom pozivu dok je bila krivična prijava, ali i sada kada je to parnični postupak on se ne odaziva, a gospodin Šarančić me je tužio za klevetu i 14 puta sam išao u sud i nikada se nisam pozvao na imunitet. Na kraju je postalo jasno da to nisu nikakve klevete već da se radi o činjenicama koje je ova akcija policije sa drugim policijama Evrope pokazala. Mislim da je šteta po Železnicu Srbije daleko veća od ovih 1,2 miliona evra i da je samo vođenje Železnice bilo jako loše.“


Sociolog i član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj kaže za RSE da uprkos ozbiljnim najavama iz vlasti da će se ovaj slučaj procesuirati do kraja, imajući u vidu prethodna iskustva sa mnogim aferama, ne veruje da će i ova doživeti svoj sudski epilog:

”Ne verujem da oni imaju, kako vole da kažu, čvrstu političku volju da ovaj slučaj dovedu do kraja. Sve naše vlasti, uključujući i ovu, nikada nisu spremne da takve stvari dovedu do kraja iz prostog razloga što niko od njih neće da seče granu na kojoj sedi, a da u korumpiranim vlastima ima poštenih ljudi u to veruju još samo deca.”
XS
SM
MD
LG