Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik poziva na oštrije sankcije Rusiji, traži status kandidata za EU


Zelenskij u obraćanju češkom Senatu, Prag, 15. lipnja 2022.
Zelenskij u obraćanju češkom Senatu, Prag, 15. lipnja 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Europsku uniju (EU) da pojača sankcije prema Rusiji, pozivajući na sedmi paket kaznenih mjera Brisela protiv Moskve zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Unija je 3. lipnja službeno odobrila šesti paket sankcija koji će zaustaviti većinu uvoza ruske nafte, ali je izuzela sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom Budimpešti koja se protivi sankcijama. Mađarska je više ovisna o ruskoj energiji nego većina zemalja EU.

U obraćanju domovima češkog Parlamenta putem video veze 15. lipnja, Zelenskij je zahvalio Češkoj na dosadašnjoj pomoći Ukrajini, te pozvao Zapad da ne zaustavlja potporu Ukrajini.

"Mi smo s vama. Budite i vi s nama", poručio je Zelenskij češkim zastupnicima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zelenskij je također pozvao EU da Ukrajini dodijeli status kandidata, što je prvi korak na višegodišnjem putu ka članstvu u EU.

Upozorio je i na teritorijalne ambicije Rusije, rekavši kako se predsjednik Vladimir Putin neće zadovoljiti samo osvajanjem Ukrajine.

"Rusija nije zainteresirana samo za naš Mariupolj, Sjeverodonjeck, Harkiv i Kijev. Ne, njezine ambicije projiciraju se na ogromno područje - od Varšave do Sofije", rekao je.

"Kao i u prošlosti, ruska invazija na Ukrajinu prvi je korak koji rusko vodstvo treba da otvori put drugim zemljama, osvajanju drugih naroda", rekao je.

"Osoba koja želi sve prigrabiti nikada neće stati na tome da uzme samo dio onoga što želi", rekao je Zelenskij.

Češka 1. srpnja preuzima rotirajuće predsjedanje Europskom unijom.

XS
SM
MD
LG