Dostupni linkovi

Rusi napreduju u Sjeverodonjecku, Zapad raspravlja o slanju dodatnog oružja Ukrajini


Snimak iz zraka prikazuje uništene kuće nakon ruskog napada na grad Privilja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, 14. lipnja 2022.

Ruske snage kontroliraju veći dio Sjeverodonjecka unatoč žestokom otporu ukrajinskih snaga koje trpe bolne gubitke u višetjednoj borbi za ključni istočni grad dok se zemlje Zapada odlučuju o slanju dodatnog naoružanja Ukrajini.

Rusija je poručila ukrajinskim snagama koje se skrivaju u kemijskoj tvornici Azot u Sjeverodonjecku da polože oružje 15. lipnja, obećavajući da će osigurati humanitarni koridor za civile koji su također u toj tvornici našli sklonište, međutim, Ukrajina još nije odgovorila na ponudu Moskve.

Britanska vojna obavještajna služba objavila je u svom dnevnom biltenu 15. lipnja da se nekoliko stotina civila trenutno nalazi u podzemnim bunkerima u kemijskoj tvornici Azot zajedno s ukrajinskim borcima.

U biltenu koji je izdalo britansko Ministarstvo obrane navodi se da Rusija, suočena s odlučnim ukrajinskim odgovorom, pribjegava taktikama urbanog ratovanja koje se oslanjaju na intenzivnu upotrebu topništva, uzrokujući veliku kolateralnu štetu u cijelom gradu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je 14. lipnja da Ukrajini sada treba moderno proturaketno oružje, dodajući da ne može postojati opravdanje da partnerske zemlje odgađaju isporuku.

Stalno govorimo našim partnerima da Ukrajini treba moderno proturaketno oružje, rekao je Zelenskij. "Naša zemlja ih još nema na dovoljnoj razini i upravo sada postoji najveća potreba za takvim oružjem. Odugovlačenje ne može se opravdati."

U regiji Donbas traju višetjedne bitke i "gubici su, nažalost, bolni", rekao je.

Šef ruskog Centra za upravljanje nacionalnom obranom, general Mihail Mizincev, obećao je da će humanitarni koridor biti otvoren za evakuaciju civila iz tvornice Azot 15. lipnja od 8 sati ujutro po moskovskom vremenu. Mizincev je rekao da će evakuirani biti odvedeni u grad Svatovo, 60 kilometara na sjeveru na teritoriju pod kontrolom ruskih i separatističkih snaga.

Ukrajina nije odgovorila na prijedlog Mizinceva, kojeg Kijev optužuje za kršenje ljudskih prava dok je zapovijedao postrojbama tijekom duge opsade Mariupolja, ključne ukrajinske luke na Azovskom moru koju su preuzeli Rusi.

Zelenskij je rekao da Ukrajina također doživljava "bolne gubitke" u regiji Harkiv istočno od Kijeva, u kojoj Rusija pokušava ojačati svoju poziciju nakon što je potisnuta.

Zamjenica ministra obrane Ana Maliar ranije je rekla da je Ukrajina dobila samo deset posto oružja koje je zatražila od Zapada za pomoć u borbi protiv ruske invazije.

"Koliko god se Ukrajina trudila, koliko god naša vojska bila profesionalna, bez pomoći zapadnih partnera nećemo moći pobijediti u ovom ratu," rekla je Maliar na televizijskom brifingu, rekavši da bi Zapad trebao ubrzati isporuku oružje.

Zapadne zemlje obećale su poslati sofisticirano oružje, uključujući napredne rakete, ali treba vremena za njihovo postavljanje.

Maliar je istakla da bi trebao postojati "jasan vremenski okvir" za isporuke "jer svaki dan dolazi do kašnjenja, govorimo o životima ukrajinskih vojnika i civila".

Očekuje se da će deseci ministara obrane iz Ukrajinske kontaktne skupine za obranu razgovarati o dodatnim isporukama oružja Ukrajini 15. lipnja u Bruxellesu uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a koji će započeti kasnije tijekom dana, rekli su američki dužnosnici obrane.

Američki ministar obrane Lloyd Austin spreman je voditi rasprave skupine od gotovo 50 zemalja, rekli su dužnosnici.

NATO službeno ne sudjeluje u pregovorima, kako bi izbjegao vojno sudjelovanje u sukobu između Ukrajine i Rusije, a nesvrstane zemlje su također dio skupine kojom predsjedaju Sjedinjene Američke Države.

S regijom Lugansk s ključnim gradom Sjeverodonjecku gotovo potpuno u ruskim rukama, visoki dužnosnik NATO-a rekao je za CNN da je rat u Ukrajini dosegao kritičnu točku.

"Mislim da ćete doći do točke u kojoj će jedna ili druga strana biti uspješna", rekao je dužnosnik.

"Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska [u regiji Donjeck koja se nalazi uz Lugansk] ili će ih Ukrajinci ovdje zaustaviti. A ako Ukrajinci budu u stanju zadržati liniju ovdje, suočeni s ovim brojem snaga, to će biti važno", ocijenio je dužnosnik NATO-a.

Izvor: Reuters, AP, BBC, CNN i AFP

XS
SM
MD
LG