Dostupni linkovi

Macron obećava da će 'učiniti sve' kako bi zaustavio rat u Ukrajini


Francuski predsjednik Emmanuel Macron (lijevo) i rumunjski kolega Klaus Iohannis (u sredini) u rumunjskoj bazi NATO-a, 15. lipnja 2022.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će "učiniti sve" da zaustavi ruski rat protiv Ukrajine, očito odstupajući od svog prethodnog stava prema Moskvi koji je izazvao zabrinutost u Kijevu i među europskim saveznicima zbog opredijeljenosti Francuske da se suprotstavi Moskvi.

Macrona, koji je stigao u Rumunjsku kasno 15. lipnja na trodnevno putovanje na južni bok NATO-a i Moldaviju, kritizirali su Ukrajina i istočnoeuropski saveznici jer smatraju da francuski čelnik manje podržava Ukrajinu koja se bori protiv ruskih vojnika.

"Učinit ćemo sve da zaustavimo ruske ratne snage, da pomognemo Ukrajincima i njihovoj vojsci i nastavit ćemo pregovarati", rekao je Macron francuskim, američkim, britanskim i drugim savezničkim postrojbama u NATO-ovoj vojnoj bazi Kogalniceanu u blizini rumunjske crnomorske luke Constanta.

Macron bi trebao otputovati u glavni grad Moldavije, Kišinjev, kasnije 15. lipnja, na konzultacije s prozapadnom predsjednicom Maiom Sandu.

Prema nekim medijskim izvještajima, koje Macronov ured nije potvrdio, navodi se da će se predsjednik potom uputiti u Kijev u posjet 16. lipnja u kojem bi mogli biti i njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

"Moramo podržati Ukrajinu", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s Iohannisom 15. lipnja.

"Od prvog dana Francuska je jasno rekla da je Rusija agresor", rekao je Macron na pitanje o njegovim ranijim izjavama da Rusiju ne treba ponižavati u diplomatskim pokušajima da se sukob privede kraju.

"Ali moramo biti bistre glave - mi nismo u ratu s Rusijom", dodao je Macron, koji je od početka invazije drži otvorenu komunikaciju s Kremljom.

"Ukrajinski predsjednik i njegovi dužnosnici morat će pregovarati s Rusijom", rekao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Francuska predvodi borbenu skupinu NATO-a u Rumunjskoj od oko 800 vojnika, uključujući 500 francuskih vojnika, a rasporedila je i raketni sustav zemlja-zrak.

Macronov posjet Kijevu, ako bude potvrđen, doći će dan prije nego što Europska komisija da preporuku o statusu Ukrajine kao zemlje kandidata za Europsku uniju.

Nekoliko zemalja Unije, uključujući Francusku, izrazilo je skepticizam u pogledu toga da Ukrajina postane kandidat za pridruživanje bloku od 27 država članica.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, digi24.ro, hotnews.ro i Reuters

XS
SM
MD
LG