Dostupni linkovi

Zelenski ističe da su pregovori o evakuaciji iz Mariupolja veoma složeni


Prizor iz Mariupolja, Ukrajina, 9. mart 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom uobičajenom kasnonoćnom obraćanju 14. maja govorio o nizu tema, uključujući situaciju u opkoljenom Mariupolju.

Zauzimanje lučkog grada na jugu ključno je za ratne ciljeve Moskve - on je strateški pozicioniran i tako ga ruska vojska bombarduje mjesecima.

Posljednji branioci grada skrivaju se u čeličani Azovstal, a Zelenski navodi da je potrebno evakuisati "veliki broj" ranjenih.

"U toku su veoma složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije - premještanju teško ranjenih i medicinara", rekao je on.

"Činimo sve da evakuišemo sve ostale, svakog našeg branioca", rekao je Zelenski.

Dodao je da Kijev koristi "uticajne posrednike" u pregovorima, ali nije iznio više detalja.

Nove evakuacije iz opkoljene železare Azovstal u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Zelenski je upozorio i da rat i ruska blokada ukrajinskih luka "provociraju nastajanje prehrambene krizu velikih razmjera".

"Ruski zvaničnici takođe otvoreno prijete svijetu da će biti gladi u desetinama zemalja. A kakve bi mogle biti posljedice takve gladi? Do kakve političke nestabilnosti i migracijskih tokova će to dovesti? Koliko ćete tada morati potrošiti da biste prevladali posljedice? To su pitanja na koja trebaju odgovoriti oni koji odgađaju sankcije Rusiji ili pokušavaju odgoditi pomoć Ukrajini", kazao je Zelenski.

Njegovo upozorenje dolazi dok ministri vanjskih poslova i poljoprivrede G7 u Njemačkoj razgovaraju o načinima razbijanja ruske blokade izvoza žitarica.

Zelenski tvrdi da je Rusija izgubila skoro 27.000 vojnika, "mnogi od njih su bili mladi regruti", te da je Ukrajina oborila 200. ruski vojni avion.

Rusija je takođe "izgubila više od tri hiljade tenkova, oklopnih borbenih vozila, veliki broj konvencionalnih vojnih vozila, helikoptera, dronova i sve svoje izglede kao država".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG