Dostupni linkovi

Porodice boraca iz Azovstala traže njihovo spasavanje


Jedan od pripadnika bataljona Azov, koji je povređen, dobija medicinsku pomoć u čeličani Azovstal u Mariupolju, 10. maj 2022.
Jedan od pripadnika bataljona Azov, koji je povređen, dobija medicinsku pomoć u čeličani Azovstal u Mariupolju, 10. maj 2022.

Porodice i prijatelji ukrajinskih boraca koji se i dalje nalaze u čeličani Azovstal u Mariupolju, pozvali su da se ponovo pokuša sa njihovim spasavanjem, posle objave Kijeva da su u toku novi pregovori sa Moskvom o spasavanju teško ranjenih vojnika.

Ruske snage bombardovale su čeličanu koja je poslednje uporište ukrajinskih snaga, u gradu koji je Rusija opkolila.

Iz čeličane je ranije evakuisano nekoliko stotina civila, ali nema dogovora o vojnicima od kojih su neki teško ranjeni.

"Započeli smo novu rundu pregovora oko planiranja operacije. I počećemo sa onima koji su teško ranjeni", rekla je zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk.

Dodala je da ukrajinske vlasti sarađuju sa Crvenim krstom i Ujedinjenim nacijama koji su pomogli u ranijim evakuacijama.

"Želimo da se potpiše dokument o tome kako će se izvesti evakuacija iz Azovstala", rekla je Vereščuk i napomenula da se Turska pojavljuje kao posrednik u tim pregovorima.

Potpredsedica ukrajinske vlade rekla je ranije da je više od 1.000 ukrajinskih boraca ostalo u Azovstalu, poslednjem mestu otpora nakon više od dva meseca ruske invazije i teških borbi koje su razorile velike delove Mariupolja.

Ona je takođe rekla da se unutar Azovstala nalaze "stotine s teškim povredama koje zahtevaju hitnu evakuaciju", a da se situacija "svaki dan pogoršava".

Nove evakuacije iz opkoljene železare Azovstal u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle sedmice je rekao da njegove snage ne mogu vojno deblokirati Mariupolj i da su u toku pripreme za drugu fazu evakuacije kako bi se izvukli ranjenici i medicinari.

Mariupolj, luka na Azovskom moru, pretrpjela je najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Kijev kaže kako je verojatno na desetine hiljada ljudi ubijeno tamo od početka ruske invazije 24. februara, a čeličana Azovstal poslednji je deo grada koji još drže ukrajinski borci.

XS
SM
MD
LG