Dostupni linkovi

Zelenski u američkom Kongresu: 'Ukrajina se nikada neće predati'


Tokom posjete Zelenskog Washingtonu najavljena nova pomoć SAD-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Tokom posjete Zelenskog Washingtonu najavljena nova pomoć SAD-a

U obraćanju američkom Kongresu tokom prve inostrane posjete otkako je počela invazija na njegovu zemlju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je zastupnicima da njihov novac nije milosrđe, te da će Ukrajina pobijediti u ratu jer su ujedinjeni sa cijelim slobodnim svijetom.

“Ovo je previše za mene. Sve ovo za naše divne ljude, mnogo vam hvala”, rekao je ukrajinski predsjednik na početku svog obraćanja Kongresu.

Zelenski je dočekan uz ovacije u prepunoj sali u kojoj su se nalazili zastupnici Senata i Zastupničkog doma Kongresa.

Zasjedanje je otvorila predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi uz koju je stajala američka potpredsjednica SAD-a Kamala Harris. Ovo je jedan od posljednjih predsjedavanja domom za Pelosi prije no što republikanci 3. januara preuzmu većinu u Zastupničkom domu.

Zelenski koji je govorio na engleskom jeziku rekao je da se nada da će njegove riječi odjeknuti u srcima Amerikanaca.

“Usprkos svim izgledima i scenarijima propasti i mraka Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa", rekao je Zelenski zastupnicima koji su njegove riječi dočekali uz aplauz.

“Ova će borba odrediti u kakvom će svijetu naša djeca i unuci živjeti", dodao je ukrajinski predsjednik.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika punom sastavu Kongresa
Obraćanje ukrajinskog predsjednika punom sastavu Kongresa

Zelenski je naglasio da je svijet previše povezan da bi ignorisao rat Rusije u Ukrajini.

"Ova se bitka ne može zamrznuti ili odgoditi. Ne može se ignorisati, nadajući se da će okean ili nešto drugo pružiti zaštitu", rekao je.

"Od Sjedinjenih Država do Kine, od Evrope do Latinske Amerike i od svake zemlje do Australije, svijet je previše međusobno povezan i međuovisan da bi dopustio nekome da ostane po strani, a da se u isto vrijeme osjeća sigurno kada se takva bitka nastavi."

"Vaš novac nije milosrđe", rekao je u svom govoru Zelenski, zahvaljujući se američkim zastupnicima na velikim financijskim paketima koje su osigurali za Ukrajinu.

"To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju sa kojim se nosimo na najodgovorniji način," rekao je Zelenski.

'Pobijedit ćemo jer smo ujedinjeni'

Citirajući američkog predsjednika iz Drugog svjetskog rata Franklina Delana Roosevelta, Zelenski je rekao da će Ukrajina ostvariti "apsolutnu pobjedu".

"I ukrajinski narod će pobijediti. Apsolutno."

"Pobijedit ćemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina i Amerika i cijeli slobodni svijet,”
rekao je Zelenski.

Uz pominjanje Roosevelta Zelenski je također apelirao na Amerikance pred božićno okupljanje.

"Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tokom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto... ovog Božića", rekao je.

Rekao da će Ukrajinci ove godine slaviti Božić, uprkos zvjerstvima rata, poručivši Kongresu: "Čak i ako ne bude struje, svjetlo naše vjere se neće ugasiti."

Zelenski, koji se američkom Kongresu obratio dan nakon što je posjetio prvu liniju odbrane u Bakhmutu rekao je da "Rusi od maja zauzimaju Bakhmut."

Zelenski sa vojskom tokom posjete Bakhmutu, 20. decembar 2022.
Zelenski sa vojskom tokom posjete Bakhmutu, 20. decembar 2022.

Mjesecima je ovaj grad bio ključna meta ruskih snaga u istočnoj regiji Donjeck, te je izuzetno teško oštećen.

"Svaki centimetar te zemlje je natopljen krvlju", rekao je Zelenski.

"Pucnjevi odjekuje svakog sata", rekao je Zelenski i dodao da "ukrajinski Donbas" i dalje postoji.

Rusi "koriste sve" protiv ukrajinskih gradova kao što je Bakhmut, ali Ukrajina "drži svoje linije i nikada se neće predati", rekao je Zelenski uz buran aplauz.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi drže ukrajinsku zastavu u Kongresu, 21. decembar
Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi drže ukrajinsku zastavu u Kongresu, 21. decembar

Pred sami kraj svog obraćanja zastupnicima Zelenski je pokazao ukrajinsku zastavu koju su potpisali vojnici sa prve linije u Bakhmutu.

"Sretan Božić i sretna pobjedonosna nova godina", rekao je, završavajući svoj govor.

Zelenski se i sredinom marta putem video poziva obratio američkom Kongresu te je pozdravljen ovacijama.

'Patriot za stvaranje zračne sigurnosti'

Prije obraćanja Kongresu, Zelenski se sastao sa američkim predsjednikom Joe Bidenom u Bijeloj kući, nakon čega su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Tokom konferencije američki predsjednik je i zvanično najavio novi paket pomoći Kijevu u vrijednosti od 1,8 milijardi dolara, koji će uključivati raketni odbrambeni sistem Patriot.

Patriot je raketni sistem zemlja-vazduh koji je prvi put raspoređen 1980-ih i može gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa.

Zelenski je rekao da će isporuka Patriota biti "veoma važan korak" za stvaranje sigurnog zračnog prostora.

"Ovo je veoma važan korak za stvaranje sigurnog zračnog prostora za Ukrajinu i to će biti jedini način da uskratimo terorističkoj zemlji da napadne naš energetski sektor, naše ljude i našu infrastrukturu", rekao je Zelenski tokom konferencije.

Američka vojska pored raketnog sistema Patriot, juli 2017.
Američka vojska pored raketnog sistema Patriot, juli 2017.

On je rekao i da je glavni fokus razgovora bio "jačanje Ukrajine" i da će imati "dobre vijesti za povratak kući" zbog američkog paketa pomoći Ukrajini. "Najjači element ovog paketa su Patrioti", rekao je Zelenski.

"Biće potrebno neko vrijeme da se završi neophodna obuka" za upravljanje sistemom rekao je Biden.

Biden je rekao da su Sjedinjene Države posvećene osiguravanju da Ukrajina može "braniti svoju zemlju od agresije Rusije koliko god je potrebno".

Ovim je ukupna vojna pomoć Sjedinjenih Država za Ukrajinu dostigla skoro 50 milijardi dolara. Otkako je Rusija započela invaziju u februaru Ukrajina je dobila vojnu pomoć od više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Veliku Britaniju.

Bidenova administracija također želi da Kongres ove sedmice odobri dodatna sredstva za Ukrajinu u vrijednosti od 45 milijardi dolara.

Pojedini republikanci pozvali su na prekid pomoći Ukrajini, umjesto toga tražili reviziju kako bi se utvrdilo kako je potrošen novac koji je prethodno dodijeljen.

Zelenski kao Churchill prije 80 godina

Govorom u Kongresu Zelenski se pridružio dugoj listi lidera koji su govorili na zajedničkim sastancima Senata i Zastupničkog doma, što je tradicija započeta 1874. godine.

Dolazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Washington podsjeća na dolazak britanskog premijera Winstona Churchilla prije 81. godine, nekoliko dana nakon japanskog napada na Pearl Harbor.

Ta božićna posjeta i obraćanje Kongresu učvrstila je savez koji će pobijediti u Drugom svjetskom ratu i izgradio posljeratni demokratski svijet, piše CNN.

Zelenski ispred portreta premijera Velike Britanije Winstona Churchilla. 26. jula 2022. Ukrajinskom predsjedniku dodijeljena je nagrada Winston Churchill za liderstvo
Zelenski ispred portreta premijera Velike Britanije Winstona Churchilla. 26. jula 2022. Ukrajinskom predsjedniku dodijeljena je nagrada Winston Churchill za liderstvo

Tokom video obraćanja britanskom parlamentu ranije ove godine, Zelenski je uporedio otpor svoje nacije protiv Rusije sa usamljenim britanskim prkošenjem nacistima u danima prije nego što su SAD ušle u Drugi svjetski rat.

Njegov dolazak u glavni grad SAD-a izoštrit će paralele sa sastankom Churchilla i predsjednika Franklina Roosevelta, podsjeća CNN. Churchill, koji je mjesecima tražio učešće Amerike u Drugom svjetskom ratu i znao je da je to ključ za poraz Adolfa Hitlera, rekao je tokom svoje posjete:

"Ovu godišnjicu i praznik provodim daleko od svoje zemlje, daleko od svoje porodice, a ipak ne mogu iskreno reći da se osjećam daleko od kuće.”

Washington dan nakon bojnog polja

Dan prije posjete Washingtonu Zelenski je bio na prvoj liniji odbrane u Bahmutu koji je mesecima ključna meta ruskih snaga u regionu Donjecka i izuzetno je teško oštećen.

Njegova posjeta Washingtonu dolazi, piše The Guardian, u ključnom momentu: “na bojnom polju gdje se ruska i ukrajinska vojska suočava u žestokom sukobu i u politički ogorčenim dvoranama američkog Kongresa.”

Istog dana kada je Zelenski stigao u Washington, ruski predsjednik Vladimir Putin održao je godišnji sastanak sa šefovima odbrane tokom kojeg je rekao da će svojim oružanim snagama dati sve što im je potrebno za podršku njihove vojne kampanje u Ukrajini. On je također rekao da ruska vojska mora izvući pouke i riješiti probleme kroz koje je prošla u Ukrajini.

Kako to da Jevrejin Zelenski može biti nacista?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Ruska invazija na Ukrajinu započeta 24. februara, traje već 300 dana. Milioni ljudi su raseljeni, gradovi su uništeni, na hiljade je poginulih, širom zemlje otkrivane su masovne grobnice.

Rusija kaže da vodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini kako bi je oslobodila nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski. Ukrajina i Zapad kažu da se radi o agresorskom ratu.

Izvor: Reuters, CNN, BBC, The Guardian, AP

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG