Dostupni linkovi

Volodimir Zelenski na frontu u istočnoj Ukrajini


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski minutom ćutanja odaje počast poginulim braniocima dok je 20. decembra bio u poseti vojnicima na njihovim položajima u gradu Bahmutu na liniji fronta.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski minutom ćutanja odaje počast poginulim braniocima dok je 20. decembra bio u poseti vojnicima na njihovim položajima u gradu Bahmutu na liniji fronta.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nenajavljeno je posetio grad Bahmut, gde su ukrajinske i ruske snage vodile žestoku, višemesečnu bitku, prenosi BBC. On se sastao sa trupama i uručio nagrade vojnicima, saopštilo je Predsedništvo.

Bahmut je mesecima bio ključna meta ruskih snaga u regionu Donjecka i izuzetno je teško oštećen. Međutim, ukrajinske snage su uspele da zadrže napredovanje.

Portparol predsednika Sergej Nikiforov rekao je da je Zelenski brzo napustio grad. Dopisnica BBC-ja za istočnu Evropu opisuje posetu kao priličan podsticaj za moral ukrajinskih trupa i kontrast sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji se prošle nedelje slikao na neodređenoj lokaciji u Rusiji sa svojim generalima.

Poznato je da je Zelenski ranije posetio i druge nedavno oslobođene gradove, kao što su Herson i Izjum.

Bahmut je mesecima bio u fokusu ruske ratne kampanje i Moskva je uložila ogromne resurse da ga zaposedne. To bi moglo da otvori put do Slavjanska i Kramatorska, najvažnijih gradova u regionu Donbasa koji su još uvek pod kontrolom Ukrajine. Ali s obzirom da Ukrajina jača svoju odbranu u okruženju, smatra se da bi svaka ruska pobeda ovde sada bila samo simbolična. Obe strane su pretrpele velike gubitke.

U Bahmutu koji je pre rata brojao oko 70.000 stanovnika ostalo je malo civila.

Danas je 300. dan od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Zamenica ministra odbrane Hanna Malyar, koja je takođe posetila Bahmut, napisala je na Fejsbuku: "Šta je 300 dana u našoj više od 300-godišnjoj borbi za oslobođenje od Rusije! Stojimo. Borimo se. Pobedićemo!", navela je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG