Dostupni linkovi

Zelenski se obratio američkom Kongresu


Zelenski je rekao da Ukrajina traži odgovor na "teror" ruskih vazdušnih napada i traži da se uvede zona zabrane letova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se virtualnim putem američkom Kongresu, nakon što su američki zakonodavci odobrili milijardu pomoći Ukrajini, a Bela kuća obećava novu vojnu pomoć.

Zelenski je rekao da je Kijev pod svakodnevnim raketnim i vazdušnim udarima, ali "ne odustaje".

"Nismo ni sekundu razmišljali o tome", kazao je i dodao da je zemlja u najgorem ratu od Drugog svetskog rata i da se odupire ruskoj agresiji već osam godina.

"Rusija nije jednostavno napala moju zemlju", kazao je "Otišla je u brutalnu ofanzivu protiv naših vrednosti."

U govoru se prisetio Drugog svetskog rata i 11. septembra 2001, "kada su napadnuti nevini ljudi".

"Rusija je pretvorila ukrajinsko nebo u izvor smrti za hiljade", rekao je Kongresu.

Zelenski je rekao da Ukrajina traži odgovor na ovaj "teror" ruskih vazdušnih napada i traži da se uvede zona zabrane letova.

"Da li je ovo previše za tražiti?" pitao je i rekao - da ako jeste, traži odbrambeni sistem koji mu je potreban protiv vazdušnih napada.

Članice NATO-a su do sada odbijale da nametnu zonu zabrane letova iznad Ukrajine, tvrdeći da bi to rizikovalo eskalaciju sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik kaže da je njegova zemlja zahvalna na podršci SAD u dosadašnjem ratu.

Takođe je pripisao zasluge za "lično učešće" američkog predsednika Džoa Bajdena u pružanju pomoći, ali je pozvao Kongres da učini više i izda više sankcija "dok se ruska vojna mašina ne zaustavi".

Predložio je sankcionisanje svih političara u Ruskoj Federaciji.

"Sve američke kompanije moraju odmah da napuste rusko tržište jer je preplavljeno našom krvlju", dodaje on, pozivajući zakonodavce da izvrše pritisak na firme koje ostaju.

Ukrajinski predsednik pozdravljen je ovacijama na specijalnoj sednici Kongresa SAD.

Predstavljajući ga, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da njene kolege članovi Kongresa imaju "veliko poštovanje i divljenje i uvažavaju njegovo hrabro vođstvo", a onda nekoliko puta izgovorila "Slava Ukrajini".

XS
SM
MD
LG