Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici u štrajku: Naše je nezadovoljstvo veliko


Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika

Zdravstveni radnici u nekoliko kantona u Bosni i Hercegovini štrajkovali su 13. oktobra. Dok su u Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu održani polusatni štrajkovi upozorenja, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo stupili su u generalni štrajk, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Osnovni razlog zbog kojeg su radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo stupili u generalni štrajk je neusklađivanje neto satnice sa realnim porastom troškova života. Godinama se već pregovara o tome, ali kantonalne vlasti nisu imale sluha za probleme zdravstvenih radnika, napominje predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić.

„Sve je dogovoreno sa vlastima u vezi sa granskim kolektivnim ugovorom u Kantonu Sarajevo. Nismo se dogovorili oko satnice. Sada je ona 2,31KM (1, 15 euro), a oni nude 2, 50 KM (1,25 euro). Mi smo rekli to je 2,75 KM (1,37euro). A koliko brinu o sebi govori podatak da u Zavodu zdravstvenog osiguranja koje radi sa zdravstvenim parama su sebi odredili satnicu 3, 12 KM (1,56 euro). Koliko ta vlast brine o pacijentima govori podatak da su iz budžeta Kantona Sarajevo za zdravstvo prebacili dva miliona. Sa dva miliona u ovolikom zdravstvu u Kantonu Sarajevo vi ne možete apsolutno ništa uraditi“, objašnjava Selimić.

Nisu svi zdravstveni radnici u Sarajevu stupili u generalni štrajk. Među onima koji su u štrajku je dio uposlenih u domovima zdravlja i Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”. U tim ustanovama medicinsku uslugu dobijaju samo najugroženiji pacijenti. Pacijent Resul Alibegović dobio je medicinsku uslugu iako nije znao da su medicinari u štrajku.

„Rekli su da ne primaju pacijente s obzirom da su danas u štrajku. S druge strane, kako mi je zakazana operacija za sljedeću sedmicu, automatski su me primili i uradili su sve što je trebalo da me pripreme, kako bih mogao otići u bolnici“, priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) Alibegović, pacijent koji je čekao rezultate laboratorijskih nalaza.

Bolnica "Abdulah Nakaš" obilježila je prošle godine 150 godina postojanja
Bolnica "Abdulah Nakaš" obilježila je prošle godine 150 godina postojanja

U Domu zdravlja Vrazova u Sarajevu, uslugu je dobila i Dušica Černak.

„Nisam znala, ali sam im se obratila, jer je terapija za mog supruga bila pri kraju... još za jedan dan. Primljena sam, uslužena, hvala im veliko! Ali, pitanje zdravstva u našem okruženju mora biti riješeno na zadovoljavajući način radnika u zdravstvu svih profila i građana“, kaže ova građanka Sarajeva.

Svi hitni pacijenti biće usluženi dok bude trajao štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu.

„Radimo na tom nivou da svi hitni i akutni medicinski slučajevi kao takvi moraju biti prepoznati u svim uslovima štrajka i tu dileme nema“, objašnjava Arman Šarkić iz press službe Javne ustanove Dom zdravlja KS.

Pored povećanja cijene satnice Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo traži da ne dođe do promjene koeficijenta prema kojem se izračunavaju plate, sve dok se ne potpiše granski kolektivni ugovor. To je bio razlog zašto se Sindikatu zdravstvenih radnika nisu pridružile ostale kolege sindikalci.

Iako podržavaju sindikalnu borbu, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo Izet Hočko kaže da im zahtjevi nisu usklađeni.

„Mi se borimo za svoja prava, ali ne protiv prava drugih. Taj Sindikata u svojim zahtjevima ima neke stvari koji idu na štetu našeg Sindikata. Osnovni zahtjev našeg Sindikata pored boljih uslova za rad jeste i povećanje koeficijenata doktorima, a drugi Sindikat se oglasio da je protiv promjene tih koeficijenata“, objašnjava Hočko.

Treći Sindikat u kojem su zaposleni radnici u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se saopštenjem za javnost. Oni podržavaju zahtjeve svojih kolega, ali neće u štrajk.

Protest građana ispred KCUS-a zbog promjene rukovodstva, ilustrativna fotografija
Protest građana ispred KCUS-a zbog promjene rukovodstva, ilustrativna fotografija

Kako je navedeno u saopšenju, Predsjedništvo Sindikata KCUS-a ocjenjuje da kao rezultat ispravne strategije upravljanja KCUS-om i postignutim uštedama (uštede na račun pacijenata nikad nisu pravljene), stvaraju uslovi za postepeno, socijalnim prilikama razumno, povećanje plaća na svim nivoima u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo.

''Očekujemo aktivno učešće i definitivno rješavanje pokrenutih reformi u zdravstvu, u smislu određivanja 'puta pacijenta', pružanja usluga pacijentu po tačno određenim nivoima, kao i puta novca koji prati takvu uslugu, ističu i obavještavaju građane da KCUS danas radi punim kapacitetom”, naveli su u saopštenju.

Polusatnim štrajkom upozorenja zdravstveni radnici Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Bosansko-podrinjskog kantona dali su šansu vlastima da primjene granski kolektivni ugovor, koji su potpisali još prije osam mjeseci.

„Tamo smo mi u odnosu na federalni kolektivni ugovor još prilagodili situaciji kantona i udovoljili na neki način zahtjevu vlade i smanjila prava koja smo na neki način već ostvarili na federalnom nivou. To je da satnica ne bude 2,35 KM (1,17 euro) već 2,31 KM ( 1,15 euro), da radno vrijeme ne bude 40 nego 37 radnih sati i da noćni rad ne bude 50 posto plaćen, kako stoji u granskom kolektivnom ugovoru, nego 30 posto. Uz takvo popuštanje od strane sindikata taj granski kolektivni ugovor još nikada nije implementiran“, kaže za RSE Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu BPK-a .

U zdravstvenim ustanovama u Orašju, Domaljevcu i Odžaku zdravstveni radnici su protestvovali jer su jedini koji nemaju potpisan granski kolektivni ugovor. Nezadovoljni su zbog dinamike pregovora sa vlastima.

„Naše je nezadovoljstvo veliko! Tražimo da se u roku od desetak dana skupi povjerenstvo, sazove novi sastanak ili ćemo mi dalje poduzimati sindikalne korake”, kaže predsjednica Sindikata kantonalne bolnice Orašje Vesna Juzbašić.

Prema Ustavu BiH, zdravstvo je na nivou kantona. U većini kantona, zdravstveni radnici su nezadovoljni i uslovima rada i socijalnim statusom. Zbog toga su i u drugim kantonima najavili štrajkove.

Ukoliko se ne udovolji zahtjevima zdravstvenih radnika iz Zeničko-dobojskog kantona i oni će stupiti u štrajk 18. oktobra, a slično su najavile njihove kolege iz Unsko - sanskog kantona, koji traže smjenu kantonalnog resornog ministra ili će stupiti u generalni štrajk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG