Dostupni linkovi

'Na liječenje nemamo pravo, častili nas zdravstveni radnici'


U posljednja dva dana bilo je osam intervencija hitne pomoći
U posljednja dva dana bilo je osam intervencija hitne pomoći

Zdravstveno stanje radnika Željeznica RS koji su ušli u osmi dan štrajka glađu u Banjaluci sve je teže. U posljednja dva dana bilo je osam intervencija hitne pomoći. Uprava i vlada i dalje ne žele da razgovaraju sa radnicima koji štrajkuju jer im se ne isplaćuju prevoz i topli obroci uz platu i nemaju pravo na liječenje.

Boris Šukalo kaže daje zdravstveno stanje 12 štrajkača glađu sve gore.

„Tokom vikenda nas sedam je završilo u hitnoj, a jedan je imao i hiruršku intervenciju. Najlošije zdravstveno stanje je našeg kolege Ružičića. Danas je treći put odvezen u bolnicu. Juče su htjeli da ga zadrže u bolnici, ali on nije želio ostati već se vratio na željezničku stanicu u Banjaluci da nastavi štrajk“, kaže Šukalo.

Na porodice radnika u štrajku uprava i dalje vrši neviđeni pritisak stalno ih zovu telefonima dok s nama i dalje niko ne želi da razgovara, kaže Zlatko Marin čija porodica je danas došla da mu da podršku (supruga, sin i unuk).

„Ovo što se nama ovdje dešava je dokaz da su Upravai Vlada RS spremni da mi pomremo ovdje, a neće dozvoliti da dokažemo da radnici imaju neka prava. Na liječenje nemamo pravo i ovo što su štrajkači išli u hitnu častili su nas zdravstveni radnici koji su u istoj situaciji. Operaciju ćemo morati platiti. U hitoj službi su nam rekli da od januara nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo iako na našim platnim listama piše da je to urađeno“, kaže Marin .

Podršku štrajkačima danas du došli dati i predstavnici udruženja građana Restart Srpska koji kažu da radnici pored ionako malih primanja imaju pravo da dobiju i topli obrok i prevoz prema zakonu.

Uprava ŽRS radnicima trenutno duguje četiri prevoza i tri topla obroka.

Međutim i dalje izostaje podrška svih drugih sindikata na željeznici kao i drugih sindikata u ovom entitetu kažu štrajkači.

Bez obzira na to Boris Šukalo kaže da štrajkači nemaju namjeru odustati pa i po cijenu svojih života, posebno nakon što su u petak dobili potvrdu u Ministarstvu rada da je njihov štrajk zakonit.

Štrajkači ističu da ovo nije samo borba protiv bezakonja već i za sve radnike u ovom entitetu. Kažu "ako poslodavci i ova vlast nas slomi, radnici u RS biće pretvoreni u robove."

Radnicima uprava željeznica RS duguje četiri prevoza i dva topla obroka a svakom od radnika po sudskim presudama iz ranijeg perioda u prosjeku duguje se oko 10 hiljada maraka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG