Dostupni linkovi

Zašto Siniši Malom nude mesto ministra bez obzira na aferu plagijat?


Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Srbije Aleksadar Vučić
Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Srbije Aleksadar Vučić

Siniša Mali je jedini ministar za koga se zvanično zna da će ostati u Vladi Srbije. Kako je sam rekao, dobio je "ponudu koja se ne odbija".

A ta ponuda da ostane na čelu resora finansija i u novoj Vladi Srbije, čiji se izbor očekuje sledeće nedelje, stigla je uprkos tome što mu je za vreme dosadašnjeg mandata Senat Univerziteta u Beogradu (BU) poništio diplomu doktora nauka.

"On jeste ministar zato što odgovora nekim drugim uzusima i merilima, a ne onom što je propisalo organizovano građansko društvo. On odgovara uzusima svoje stranke (Srpske napredne stranke, prim. aut.) i svoga predsednika (Aleksandar Vučić, prim. aut.), čoveka koji je apsolutni gospodar političkog života u Srbiji", ocenjuje za Fejsbuk rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa Duško Radosavljević, politikolog i univerzitetski profesor u Novom Sadu.

Da će ostati u novoj Vladi Srbije potvrdio je sam Siniša Mali, gostujući na TV Prva 21. oktobra, rekavši da je dobio "ponudu koja se ne odbija" od Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke, koja je osvojila više od dve trećine mandata u parlamentu, i mandatarke Ane Brnabić.

"Za Vučića je on ispravan i on će njega postaviti, pored svih tih praktičnih felera koje ima, moralnih i pravno-formalnih, zato što on izvršava sve naloge njegove politike. A sa druge strane, očigledno tu postoji i neka bliskost, porodična, prijateljska. I sa te strane ne treba se zbog toga čuditi", navodi Duško Radosavljević.

'Afere preporuka za napredovanje'

Senat Univerziteta u Beogradu (BU) je u decembru 2019. godine poništio diplomu doktora nauka ministru finansija u Vladi Srbije Siniši Malom. Senat je ovu odluku doneo na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku.

Taj Odbor je jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije jer je u delu disertacije "doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora".

Sam Siniša Mali je nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku, koja je doneta 21. novembra 2019. godine rekao:

"Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga to ne mogu ni da komentarišem".

Mali je doktorirao 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu na temu "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji".

Ispitivanje doktorata Siniše Malog, koji je u međuvremenu napredovao u političkoj karijeri i sa mesta gradonačelnika Beograda ušao u Vladu Srbije kao ministar finansija, trajalo je pet godina.

Kada je tokom tih pet godina u nizu odluka o doktoratu Siniše Malog, Nastavno-naučno veće FON-a usvojilo izveštaj Etičke komisije tog fakulteta kojim se utvrđuje postojanje neakademskog ponašanja, ali je umesto predloga da mu se izrekne mera javne opomene, predložilo strožu meru izricanja javne osude za sporni doktorat, Siniša Mali je tu odluku doživeo kao potvrdu da njegov doktorat nije plagijat. Takođe je tada poručio da će prihvatiti njihovo mišljenje da je propust što u doktoratu nisu citirani svi izvori.

Mesec dana pre poništenja doktorata Mali je rekao da sve to toliko dugo traje da bi posle svega "najradije pocepao taj doktorat".

"Kao neko ko ima toliko diploma, ko je toliko toga uradio, napisaću još jedan...", rekao je Mali tada za TV Pink.

Bez političkih posledica

Iako su vest o poništenju doktorata ministru finansija Srbije preneli svetski mediji poput Njujork Tajmsa, Blumberga, Asošijeted presa, tadašnja premijerka i aktuelna mandatarka Ana Brnabić je odluku Univerziteta o poništavanju diplome ocenila političkom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada najpre izjavio da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija "duboko politička", ali da neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se "za izbor ministara analiziraju uspesi". Samo dan kasnije Vučić je rekao da "Siniša Mali mora da plati i političku cenu", kao i da će "videti sve kako i šta u budućnosti".

Jedina posledica te odluke po Sinišu Malog, za sada, bila je što je sa sajta Ministarstva finansija iz svoje biografije izbrisao doktorat.

"Ovde se traži da legitimnost počiva u bliskosti odnosa bilo koje vrste, partijske, prijateljske, porodične, kumovske sa predsednikom partije a ne da ima utemeljenje u struci, nauci, političkom radu ili nečem drugom. Da smo mi uređena građanska država onda bi to bilo nemoguće, a u ovakvoj situaciji koju imamo, ne treba ništa da nas čudi", kaže politikolog Duško Radosavljević komentarišući nastavak mandata Siniše Malog.

Dodaje da neko ko je vršio prevaru što se tiče plagiranja ili na osnovu koga bi došlo do lažnog predstavljanja, ne može da bude među najvišim državnim činovnicima.

Siniša Mali izabran je za ministra finansija u maju 2018. godine nasledivši na tom mestu Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga.

"Ako imate jaku ekonomiju možete da se borite protiv COVIDA, gradite bolnice, da se borite za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, da se bavite ljudskim pravima…", rekao je Mali u pomenutom televizijskom intervjuu kada je objavio da ostaje na čelu resora finansija.

Politikolog Duško Radosavljević upitan o dosadašnjim rezultatima Siniše Malog, kaže da ne može da se priča o tome šta su uspesi u "komandno ratnoj, pandemijskoj ekonomiji".

"Uspehe ne možemo realno da sagledamo i merimo jer više nemamo nikakvog pokazatelja osim arbitrarnosti predsednika njihove stranke", ocenjuje Radosavljević.

Afera plagiranog doktorata nije jedina

Siniša Mali nije jedini ministar u Vladi Srbije čije se ime našlo u središtu nekih od afera iz prethodnih godina. Primera radi, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u javnosti povezivan sa članovima zemunskog kriminalnog klana, a ministar odbrane Aleksandar Vulin nije mogao da objasni odakle mu 200.000 evra za kupovinu stana u centru Beograda 2012. godine.

Ministar Lončar je odbacio navode o povezanosti sa kriminalcima i uputio novinare na nadležne organe, a Vulin se pravdao da je novac dobio od suprugine tetke iz Kanade.

"Svi akteri vladajuće partije se podvode u sistem ’može nam se’. U takvoj situaciji, i uz kontrolu medija i blaćenje političkih oponenata, kritike ne mogu da se probiju. Kada se u takvoj situaciji otvori neka afera to njenom akteru ili akterki bude samo preporuka da u nekoj narednoj situaciji doživi još bolju političku promociju jer se kao dokazuje ako ga neko napada", navodi Radosavljević.

Ko će biti kolege i koleginice ministru finansija Siniši Malom u novom sastavu Vlade Srbije znaće se u nedelju 25. oktobra nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG