Dostupni linkovi

Mali: Ostajem ministar finansija u novoj Vladi Srbije


Siniša Mali
Siniša Mali

Ministar finansija tehničkoj Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da je "dobio ponudu da nastavi da vodi resor finansija" i u novoj Vladi mandatarke Ane Brnabić, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je u saopštenju naveo da je Srbija pre nekoliko godina bila poslednja po stopi rasta u Evropi, a da "smo sada prvi prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda" i dodao da će narednih dana biti poznato u kom procentu će biti povećane plate u javnom sektoru.

On je prethodno za televiziju Prva rekao da će uvek želeti da radi u timu Aleksandra Vučića i da će se "zajedno boriti" i u mandatu nove Vlade.

Mali je za ministra finansija izabran 2018. godine na predlog tadašnje premijerke Ane Brnabić. Na toj poziciji zamenio je Dušana Vujovića, koji je ranije podneo ostavku iz ličnih razloga. Prethodno je, od 2014. godine, bio gradonačelnik Beograda.

Nakon što je veći broj univerzitetskih profesora osporio njegovu doktorsku titulu, Senat Beogradskog univerziteta je u decembru 2019. godine poništio doktorat Siniše Malog, posle postupka za plagijat koji je trajao pet godina. Jedina posledica ove odluke, za sada, je to što je izbrisao doktorat iz biografije na sajtu Ministarstva. On sam nikada nije priznao da je plagirao svoj rad.

Mandat Siniše Malog na mestu gradonačelnika Beograda obeležilo je noćno rušenje objekata u beogradskom kvartu Savamala, aprila 2016. godine, zbog izgradnje projekta "Beograd na vodi".

Godišnjica Savamale: Spomenici čelnicima Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Usledili su masovni protesti građana sa zahtevom da Mali podnese ostavku. Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade, u junu 2016. je izjavio da su za rušenje odgovorni gradski čelnici. Ipak, Mali je na funkciji gradonačelnika ostao do lokalnih izbora u Beogradu 2018. godine nakon čega je izabran za ministra finansija.

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je 20. oktobra da će imena svih budućih ministara u novoj Vladi biti objavljena u nedelju, 25. oktobra.

Uz SNS, koja je osvojila ubedljivu većinu na izborima 21. juna, novu vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, ali i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji, rekao je Vučić.

Šapić: Neću biti ministar

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić je za televiziju "Prva" izjavio da je sigurno da neće biti ministar u novoj Vladi Srbije. Šapić je naveo da će SPAS imati ministarsko mesto, ali da on neće biti ministar.

Vučić je prethodno rekao da Šapić, dosadašnji čelnik Novog Beograda, najmnogoljudnije opštine u Srbiji, u pregovorima nije tražio ništa, a da su razgovarali o budućnosti zemlje i spoljnoj politici. On je naveo i da je Šapiću ponudio jedno ministarsko mesto.

Nova vlada će, kako je rekao, imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima.

Mihajlović: Rodna ravnopravnost prioritet nove Vlade

Ministarka građevinarstva u tehničkoj Vladi i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović saopštila je da je uverena da će nova Vlada Srbije "nastaviti da unapređuje rodnu ravnopravnost" i da se "samo kroz koordinirani i multisektorski pristup može ostvariti napredak".

Mihajlović je u saopštenju navela da se pandemija korona virusa posebno negativno odrazila na žene, kao najveću marginalizovanu grupu na svetu.

"U kriznim i izazovnim vremenima žene su posebno ranjiva kategorija. One čine većinu zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite, 76 odsto, ali i kao radnice u trgovini, i u većem su riziku da se razbole", navela je Mihajlović.

Dodala je da žene provode i dvostruko više vremena u kućnim poslovima, brizi o deci i starima, a da je taj "nepriznati i neplaćeni rad prepreka za ekonomsku nezavisnost i istinsku slobodu žena".

Žene su, prema njenim rečima, u još većem riziku od porodičnog i partnerskog nasilja.

Mihajlović je dodala da je Srbija u prethodnih nekoliko godina "postigla zapažene rezultate, jer je rodna ravnopravnost podignuta na najviši politički nivo", ali da su potrebni kontinuitet i dalji zajednički rad resornih institucija, međunarodnih partnera i civilnog sektora.

XS
SM
MD
LG