Dostupni linkovi

Završene žestoke ulične borbe u Avganistanu


Kabul, 15. april 2012.
Kabul, 15. april 2012.
Žestoke ulične borbe između talibana i avganistanskih snaga sigurnosti u središtu Kabula završene su u ponedeljak ujutro, nakon 18 sati okršaja.

Prolećna ofanziva počela je u nedelju u jutarnjim časovima, kada su desetine bombaša samoubica i talibani napali diplomatsku četvrt u Kabulu, zgradu parlamenta, predsedničku rezidenciju, te izvršili napade u još tri provincije. Bitka je završila pogibijom poslednjeg talibana koji je pružao otpor pokraj zgrade parlamenta.

Nešto ranije snage sigurnosti očistile su talibansko uporište na jednom gradilištu s kojeg puca pogled na sedište NATO i nekoliko ambasada.

Avganistanske vlasti saopštile su da je najmanje 36 pobunjenika ubijeno u borbama oko glavnog grada i u tri provincije. U napadima je nastradalo osam pripadnika avganistanskih snaga i troje civila. Povređeno je 40 osoba, od kojih 25 civila.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki je rekao da su pobunjenici bili u napuštenim zgradama i da su odatle izveli napade. Policija Kabula je saopštila da su našli kombi pun eksploziva i da je on uništen.

Kabul: Borbe između talibana i afganistanskih snaga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
​Sediki je potvrdio da je u napadu učestvovalo najmanje 19 bombaša samoubica.

“Preostali pobunjenici nemaju šansu sem da se predaju ili da budu ubijeni", rekao je Sediki.

“Najvažnije je da zaštitimo građane. Radimo na tome da zaustavimo one koji su odgovorni za napade”.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid u nedelju je rekao da su napadi “osveta zbog spaljivanja Kurana u bazi NATO, ubistva 17 avganistanskih civila koje je izveo američki marinac i video snimaka koji prikazuju kako američki vojnici uriniraju po leševima talibana."

Poslednji talas nasilja u Avganistanu oštro je osudila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, ocenivši da oni ne predstavljaju opasnost za osoblje EU u toj zemlji.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je takođe osudio napade, istakavši da je odgovor bezbednosnih snaga te zemlje pokazao da je Avganistan "gotovo spreman" za samostalno delovanje

Američki ambasador u Avganistanu Rajan Kroker pohvalio je avganistanske vlasti i ocenio kako je njihov odgovor na talas usklađenih talibanskih napada u Kabulu i tri pokrajine jasan znak njihovog napretka.

Najnoviji sukobi u Avganistanu, ističe AP, pokazali su da talibani i njihovi saveznici nisu potučeni i da je bezbednost i dalje "izazov" za vladine bezbednosne snage i američko-koalicione vojnike, posebno zbog činjenice da bi većina međunarodnih trupa trebalo da se povuče do kraja 2014. godine.
XS
SM
MD
LG