Dostupni linkovi

Tenzije u Avganistanu nakon ubistva civila


Antiameričke demonstracije u Avganistanu
Antiameričke demonstracije u Avganistanu
Masakr avganistanskih civila, koje je izvršio američki vojnik, neće promijeniti planove SAD, niti će dovesti do povlačenja američkih trupa, rekao je američki predsjednik Barak Obama. Istovremno su militanti napali vladinu delegaciju koja je došla da posjeti sela u kojima je američki vojnik ubio 16 civila.

Obama je obećao je da međunarodne snage neće "žuriti da napuste Avganistan", nakon masakra nad civilima koji je počinio američki marinac.

“Ono što ne želimo da uradimo je da to učinimo samo u žurbi za napuštanjem. Imamo na stotine savjetnika u oblasti civilnih pitanja tamo, a imamo ogomne količine opreme koju takođe treba premjestiti. Moramo biti sigurni da Avganistanci mogu zaštititi svoje granice i spriječiti povratak Al Kaide. Zato to moramo učiniti na odgovoran način“, rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, planovi neće biti izmijenjeni, a američke trupe će u Avganistanu sigurno ostati do kraja naredne godine. Strani vojnici iz Avganistana moraju biti povučeni na odgovoran način.

On je ocijenio da je brutalno ubistvo 16 civila, od čega devetoro djece, tragičan događaj koji je dodatno istakao važnost osnovnog američkog cilja da se u Avganistanu osigura bezbjednost.

Ubistva u provinciji Kandahar pogoršala su odnose Avganistanaca i stranih vojnika. Američki sekretar odbrane Leon Paneta rekao je da se osumnjičeni za napad na civile suočava sa smrtnom kaznom. Namjera je da mu se sudi pred američkim vojnim sudom.

Američki vojnik optužen je da je po napuštanju baze na jugu Kandahara u nedjelju prije zore upao u tri seoske kuće i na spavanju ubio 16 osoba, među kojima je devetoro djece i tri žene, a neka tijela spalio.

Rojters prenosi izjavu jednog neimenovanog američkog zvaničnika o tome da je vojnik liječen od traumatske povrede mozga zadobijene kada se njegovo vozilo prevrnulo u Iraku 2010. godine, ali da je zasad prerano reći da li postoji veza između povrede od prije dvije godine i incidenta u Avganistanu.

Zvaničnici Pentagona rekli su da neće objaviti ime vojnika dok traje istraga.

Avganistanski poslanici zatražili su da vojnik bude izveden na javno suđenje u toj zemlji, dok je predsjednik Hamid Karzai rekao da su takva ubistva "neoprostiva”

Avganistanski vojnik
Avganistanski vojnik
Oko 600 studenata u utorak ujutro je učestvovalo u protestima u istočnom gradu Džalalabadu, osuđujući napad i uzvikujući "Smrt Americi!" i "Smrt Obami!".

Jedan od učesnika protesta, Dadulah Kan Rojtersu je rekao:

“Ne želimo nikakavo strateško partnerstvo sa stranim trupama, Avganistanci su slobodni ljudi, mi želimo da živimo samostalno, nije nam potrebno da živimo pod kolonizatorima, tako da još jednom osuđujemo incident u Kandaharu i apelujemo na vlasti da ubicu izvedu na sud“.

Protesti su zabilježeni i u Kandaharu.

Talibani su, u međuvremenu, obnovili prijetnje da će organizovati odmazdu i da će "odsijecati glave američkim vojnicima".

Militanti u Avganistanu napali su vladinu delegaciju koja je došla da posjeti sela u kojima se dogodio masakr. Dva brata predsjednika Hamida Karzaija i nekoliko visokih zvaničnika bili su u delegaciji u Pandžaviju, u provinciji Kandahar. Jedan avganistanski vojnik je ubijen, a tri su ranjena, a delegacija se vraća u grad Kandahar.

Viši avganistanski zvaničnik potvrdio je da je napad na delegaciju izveden iz više pravaca i da su vojnici uzvratili vatrom. BBC navodi da su zvaničnici prijavili da su tokom desetominutnog sukoba talibani pucali iz daleka na džamiju u kojoj su delegacija i civili prisustvovali molitvi.

Jedan od Karzaijeve braće, Kajum, rekao je agenciji AP da se činilo da napad nije ozbiljan. On je dodao da je delegacija, uključujući guvernera Kandahara i ministra za pogranična i plemenska pitanja, na bezbjednom i da se vraća u Kandahar.
XS
SM
MD
LG