Dostupni linkovi

Istraga o snimku američkih marinaca


Dio snimka
Dio snimka
Američke vojne vlasti saopštile su da je pokrenuta istraga o video snimku koji se pojavio na internetu, koji traje 40 sekundi i na kojem se vide četvorica marinaca kako uriniraju po trojici mrtvih talibana. Portparol Pentagona mornarički kapetan Džon Kirbi rekao je da bez obzira o kome se radi, i pod kojim se uslovima to dogodilo, takav čin smatra nečuvenim.

"To je nečuveno i neprihvatljivo ponašanje za pripadanike vojske“, istakao je Kirbi.

Američka vojska je saopštila da još nije utvrđena vjerodostojnost snimka i dodala da, bez obzira na to, ono što se vidi na snimku nije u skladu sa vrijednostima koje propagiraju američki marinci.

Četvorica vojnika u uniformama američkim marinica, sa oružjem i kacigama na glavi, govoreći američkim akcentom, smijala su se dok su urinirali po tijelima trojice bradatih muškaraca .Jedan od vojnika, smijući se, govori "pravo u srce" dok urinira po grudima jednog mrtvog čovjeka .Drugi pak sarkastično uzvikuje “Želim ti ugodan dan, drugar“.

Identitet osobe koja je napravila video snimak, koji je postavljen na YouTube i ostalim sajtovima, nije poznat, ali je utvrđeno da kamerman govori američkim akcentom i nosi vojne rukavice kao i drugi.

Portaparol avganistanskih talibana Zabiulah Mudžahid video snimak je nazvao „varvarstvom“, ali je Rojters takođe citirao Mudžahidove riječi da “ video neće nanijeti štetu pregovorima o razmjeni zatvorenika “ jer je politički proces u preliminarnoj fazi.

Dodao je da će talibani u međuvremnu nastaviti sa vojnim operacijama.

Snimak je, međutim, dodatano pogoršao antiamerička osjećanja kod mnogih Avganistanaca. Amanulah iz Kandahara kaže da će ovo sigurno štetiti mirovnim pregovorima.

Zabiullah Mujahid
Zabiullah Mujahid
“Osuđujemo ovaj čin američkih vojnika koji su urinirali po mrtvim tijelima talibanskih boraca .Ovo će štetiti mirovnim pregovorima .Izgleda da SAD nikad nijesu željele da dođe do mirovnih pregovora u Avganistanu, a ova će akcija pojačati bijedu u zemlji”, rekao je.

I Feda Mohamad, građanin Kabula, kaže da su se antiamerička osjećanja u Avganistanu pojačala.

“Američki vojnici koji su urinirali po mrtvim tijelima muslimana počinili su zločin .Budući da su počinili ovakav zločin, ne želimo ih više na našoj zemlji .Treba da odu", kaže on.

Tavab Kan iz Kandahara, međutim, kaže da počinioci zločina trebaju što prije biti identifikovani i izvedeni pred lice pravde.

“Svi mi muslimani osuđujemo ono što su uradili strani vojnici. To je, kako protiv Islama, tako i uloge Međunarodne zajednice..Želimo da Komisija za ljudska prava procesuira ovu brutalnu akciju i uhapsi odgovorne u ovom incidentu“, rekao je Kan.

Svoju ogorčenost snimkom odmah je iznio i Savjet za islamsko-američke odnose, poznata organizacija za zaštitu prava muslimana iz Vašingtona, ocijenivši da to predstavlja odvratan i nemoralan čin.

Ako se pokaže da je snimak vjerodostojan, to će predstavljati nešto potpuno nedolično za američko vojno osoblje i ugroziće ostale vojnike i civile, navodi se u pismu Savjeta koje je upućeno američkom sekretaru za odbranu Leonu Paneti.

"Ovo je za svaku osudu i gađenje, potpuno je nemoralno. Nijedna vojska ovim se ne bi ponosila i mislim najmanje od svih, američka vojska", rekao je portparol Savjeta Ibrahim Huper mreži BBC.

Američke vojne vlasti su obećale da će temeljno i do kraja istražiti incident.

Još uvjek se nije oglasio avganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji će se ovog vikenda susresti sa Marcom Grossmanom, američkim izaslanikom za Avgansitan i Pakistan.

SAD ima oko 20.000 marinaca raspoređenih u Avganistanu, većinom u provincijama Kandahar i Helmand.Oko 90.000 američkih vojnika raspoređeno je u Avganistanu. SAD i njeni partneri u Avganistanu rekli su da planiraju da predaju bezbjednost Avganistanu i povuku borbene trupe do kraja 2014.
XS
SM
MD
LG