Dostupni linkovi

Završnica predsjedničke kampanje u SAD: Borba za neodlučne glasače


SAD: Završnica predsjedničkih kampanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

SAD: Završnica predsjedničkih kampanja

Završni je dan kampanje dvojice predsjedničkih kandidata koji se natječu za sljedećih četiri godine u Bijeloj kući.

Mahnita se borba vodi za glasove u takozvanim "swing" državama, gdje glasači nisu ubjedljivo ni demokrati ni republikanci.

Kandidat demokrata i aktualni predsjednik Barack Obama bi se trebao pojaviti u Madisonu, u državi Wisconsin, u pratnji Brucea Springsteena, prije nego se uputi u Iowu i Ohio.

Kandidat republikanaca Mitt Romney je na Floridi - gdje ankete pokazuju da je ispred Obame, a potom ide u Virginiju, New Hampshire i Ohio.

S obzirom da, prema anketama, obojica kandidata stoje rame uz rame, analitičari kažu da će izbore odlučiti "swing" države.

Kampanja je bila najintenzivnija u državi Ohio, u kojoj republikanci nisu nikada izgubili.

Posljednje istraživanje Ohio's Columbus pokazalo je, međutim, u nedjelju da Obama vodi s dva procenta prednosti nad Romneyem.

Nešto je specifično u američkom izbornom sistemu: tamo ne pobjeđuje kandidat s najviše osvojenih glasova građana, nego onaj ko osvoji najmanje 270 elektorskih glasova.

A svaka od 50 saveznih država Amerike ima određen broj elektora, koji nisu u vezi s brojem stanovnika.

Upravo zato je Ohio, sa svojih 18 elektorskih glasova, u ovakvoj mrtvoj trci, ključan za osvajanje Bijele kuće.

Obojica su kandidata za finiš trke izabrali srednji zapad. Romney je na konvenciji glasačima u Ohio kazao kako je Obama malo toga postigao i kako ne zaslužuje drugi mandat.

„Tražio sam da po strani ostavimo sve govorancije, napade i nesporazume, a da pogledamo rezultate. Lako je pričati, to ništa ne košta, ali se promjene ne mjere riječima, nego ostvarenjima. Pa hajde da pogledamo te rezultate.“

Mitt Romney ostaje omiljen među bijelcima, starijim ljudima i evangelistima.

Obamu više vole žene, mladi ljudi, hispanezi i crnci. Svima njima predsjednik je poručio da su predaleko stigli da bi sada svima okrenuli leđa.

„Vi znate što mislim, i u šta vjerujem. Vi znate da govorim istinu i znate da ću se svakog dana boriti za vas i vaše porodice, najviše što mogu, tako dugo dok imam privilegiju biti predsjednikom. Ako se pitate ko će se boriti za mene i ko će donijeti stvarne promjene, onda znate da ja znam kako stvarne promjene izgledaju jer sam se, zajedno s vama, borio za njih. Od te borbe imam ožiljke i sijede vlasi“, poručio je Obama.

Ova predizborna kampanja košta dvije milijarde i 600 miliona dolara, i za 200 miliona je jeftinija od one prije četiri godine.
XS
SM
MD
LG